Max Novak kommer till Vasaloppet med gott självförtroende och med vinterns bästa form. Hur långt kommer det bära i morgon? FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Max Novak kommer till Vasaloppet med gott självförtroende och med vinterns bästa form. Hur långt kommer det bära i morgon? FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Novak kommer till Vasaloppet med vinterns bästa form

Max Novak, Team Ramudden, fick en pangstart på vintern när han vann den svenska säsongspremiären på 15 kilometer närmast före VM-åkaren William Poromaa.
Sedan blev han som bekant avstängd för att ha spelat på just det loppet.
När Visma Ski Classics drog igång i mitten på januari så var inte formen riktig där. Nu är dock toppformen på plats när det är dags för Vasaloppet.
– Jag haft två riktigt bra veckor bakom mig och ser mycket fram emot Vasaloppet, säger 25-årige Novak till Längd.se.

Max Novak fick ett genombrott i Visma Ski Classics förra vintern och vann ungdomstävlingen. Att han gått framåt ytterligare var tydligt när han vann Sverigepremiären i Bruksvallarna på 15 kilometer före William Poromaa, trots att träningen varit fokuserad på långlopp och Visma Ski Classics.

Det blev en lite annorlunda fortsättningen på vintern när han blev avstängd av Svenska skidförbundet för att ha spelat på loppet i Bruksvallarna som vi skrivit om här tidigare.

Under avstängningen från tävlingar blev det mycket träning men formen var inte riktigt på plats när Visma Ski Classics drog igång i mitten av januari med Engadin La Diagonela. Då blev Max 14:e man. Sedan har han placeringsraden 7, 12, 8 på Toblach-Cortina, Marcialonga och Jizerská.

Men Novak har högre ambitioner än så och det tänker han visa på Vasaloppet i morgon.

Har du din bästa form i vinter nu till Vasaloppet?
– Ja, det har jag.

Kan du utveckla det lite?
– Jag började ju bra när jag vann i Bruksvallarna. Sedan kändes det bra när hag fick träna på efter det. Sedan kom jag inte in i det riktigt bra nere i Schweiz. Därefter har formen varit stigande.

– På Jizerskà var jag i bra form men fick ändå inte riktigt till det där. Nu har jag haft två riktigt bra veckor med träning och ser mycket fram emot söndagen.

Du går in med gott självförtroende till Vasaloppet?
– Ja, jag har kört mina pass på rullskidbandet hemma. Jag har saknat det lite när vi var ute i Europa. Jag har sett fin utveckling på mina värden på bandet. Det är klart att det boostar inför Vasaloppet. Det är minst lika mycket mentalt det handlar om som något annat om man ska kunna göra det riktigt bra.

Max var inte nöjd med hur han satte tekniken på Jizerská. Det har han nu jobbat hårt med de senaste veckorna med hjälp av Team Ramuddens teamchef Gustaf ”Gurra” Korsgren.

– Jag har jobbat med lite tekniska detaljer som jag tycker jag satt bra nu.

Är det något du kan berätta mer om? Är det smådetaljer i stakningen?
– Inte jättesmå egentligen. Det handlar om att verkligen sträcka ut och få med höften. Jag åkte bara på armarna och låg kvar med överkroppen framme. På Jizerksá tappade jag mycket i tekniken. Av de sju som var kvar när vi skulle upp över toppen så stakade jag sämst. Det har jag verkligen lagt fokus på. Att få det på plats tror jag räntar mer än att bara utvecklas fysiskt, menar Novak.

Det ser ut att bli ett snabbt Vasalopp i år. Är det något som skulle passa dig?
– Ja, jag tror att det är till min fördel. Att verkligen få nyttja speeden jag har. Att orka göra det under lång tid tror jag passar mig

Förra året slutade Max nia på Vasaloppet. Något han inte var nöjd med.

– Det var ett speciellt lopp förra året. Innan Evertsberg stannade det av och bland annat Nygaard, Berdal och Gjerdalen stoppade till för att kissa. Då missade vi tåget och var ett ganska stort gäng som fick jag oss ikapp. Sedan var man lite rökt när vi väl kom ikapp och då hade ju några stuckit redan. Nu ska jag inte lämna sådant åt slumpen, säger Novalk.

Vad kommer det betyda att ha med sig dina lagkompisar, Johannes Eklöf och Herman Paus, på din färd mot Mora?
– Vi kommer inte hitta på något med att rycka och så men det är viktigt för tryggheten att ha några runt omkring sig som släpper in en eller kan hjälpa till om något händer. Också om det går en utbrytning så vill man ju få med någon så vi slipper vara ett av teamen som jagar ikapp.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...