Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson precis bakom Heidi Weng över mållinjen på tremilen vid VM i Oberstdorf. I bakgrunden fyran Ebba Andersson. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson precis bakom Heidi Weng över mållinjen på tremilen vid VM i Oberstdorf. I bakgrunden fyran Ebba Andersson. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

14:e VM-guldet för Johaug – brons till Frida Karlsson med skadad arm

Storfavoriten Therese Johaug vann VM-tremilen med en marginal på hela två minuter och 34 sekunder.
Där bakom var det en spännande kamp om de övriga medaljerna. Heidi Weng avgjorde i sprintbacken och spurtade in sex tiondelar före Frida Karlsson. Ebba Andersson var en och en halv sekund efter på fjärde plats.
– Jag kraschade på fjärde varvet. Jag fick ont men jag körde på och hade bara medalj i tankarna, berättar Frida Karlsson.

Direkt efter målgång så skrek Frida Karlsson på grund av en skada i armen. Hon fick lämna området med ambulans.

– Det gjorde ont hela vägen men det var i mål som jag kände att jag hade väldigt ont, säger Frida Karlsson i ett meddelande från Svenska skidförbundet.

Landslagsläkaren Anders Englund har meddelat följande till SVT Sport i ett SMS angående Frida Karlssons skada:
”På fjärde varvet gick Frida omkull i en nedförsbacke. Hon tog sig i mål trots svåra smärtor. Vid målgång var det en rejäl svullnad och nedsatt rörlighet. Just nu är vi på väg till sjukhuset för röntgen. Vi återkommer när vi vet mer.”

Bara tio minuter in i tremilen så gick Therese Johaug ifrån övriga åkare och sedan var det Johaugs lopp hela vägen till mål. Vid 6 kilometer efter första varvet var marginalen 16 sekunder. Efter två var Johaugs ledning 1.06 och i mål mer än två och en halv minut.

Bakom Johaug handlade det om fyra åkare på de två sista varven. Ebba Andersson och Frida Karlsson tillsammans med Heidi Weng och Teresa Stadlober. Efter en knapp timmes åkning på fjärde varvet krokade Andersson och Karlsson ihop i en brant utförsbacke och föll och drog med sig Weng i fallet.

– Det tog tvärstopp när skidorna sög fast och jag kunde inte parera, berättade Ebba Andersson för SVT.

Stadlober fick då en lucka på 20-talet sekunder men trion åkte snabbt österrikiskan. I kampen om silver och brons fick Stadlober släppa på slutet. Weng avgjorde till silvret med en otroligt snabb rusning i sprintbacken där hon fick några meter på Ebba och Frida.

In på upploppet tog sig Frida om Ebba och jagade allt närmare Weng men nådde inte riktigt fram.

Ebba Andersson kommenterade fjärdeplatsen så här för SVT:
– Weng var stark och på upploppet kom Frida med betydligt högre fart och jag hade inte mycket att sätta emot. Jag är ganska besviken.

Emma Ribom åkte i mål på 14:e plats 4.42 bakom Johaug. Charlotte Kalla bröt loppet tidigt efter magproblem.

– Det är tungt att bryta, det har jag faktiskt aldrig gjort i karriären tidigare, men jag kände att det var det enda rätta i dag. I torsdags kväll fick jag en reaktion på magen efter att ha tömt mig totalt i stafetten som blev ett väldigt tufft lopp. Det är något som jag aldrig upplevt tidigare, berättade Kalla för SVT.

Liveresultat finns här.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...