Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ida Dahl, Team Ramudden, tror på sig själv inför Vasaloppet i morgon. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Ida Dahl, Team Ramudden, tror på sig själv inför Vasaloppet i morgon. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Ida Dahl räknar in sig bland vinnarkandidaterna på Vasaloppet

Med placeringsraden 4, 2, 3, 2 på vinterns fyra lopp i Visma Ski Classics kommer Ida Dahl, Team Ramudden, till Vasaloppet med gott självförtroende.
– Jag är ju ganska seg. När det blir längre och de andra blir tröttare så blir det desto bättre för mig, säger Ida Dahl till Längd.se.

25-åringen Ida Dahl, med Sya SK i Östergötland som moderklubb men som nu har IFK Mora SK som klubbadress, har gjorde en raketkarriär i långloppscirkusen Visma Ski Classics. Hon vann ungdomstävlingen i fjol och var då fyra på Vasaloppet som avslutade säsongen.

Den här säsongen har hon börjat men en ännu högre nivå och hon ligger tvåa i totalställningen av Visma Ski Classics bakom teamkompisen Lina Korsgren och leder därmed förstås ungdomstävlingen.

På senaste loppet i Visma Ski Classics, Jizerská 50 i Tjeckien, så utmanade Ida teamkamraten Korsgren om segern hela vägen till mållinjen och var bara en tiondel bakom.

Ska vi se dig som en vinnarkandidat på Vasaloppet när du kunde matcha Lina så bra i Tjeckien?
– Ja, det tycker jag. Varför inte? Jag ser mig själv som en vinnare i alla fall, säger Ida.

Vad är det som göra ett lopp på nio mil passar dig?
– Jag är ju ganska seg. Jag kanske inte riktigt har den här explosiva kapaciteten som många andra har. Så som det blev på Tjejvasan, när det var väldigt snabbt och lättåkt. Då kan jag ha det lite jobbigt men ofta när det blir längre och de andra blir tröttare så blir det desto bättre för mig.

På Tjejvasan för en vecka sedan slutade Ida sexa, tio sekunder efter vinnaren Lina Korsgren. Då hade dock inte uppladdningen varit den bästa med mycket skolarbete. Lina studerar till civilingenjör i industriell ekonomi i Umeå.

Efter Tjejvasan sa du att det hade varit mycket med studierna innan så du var inte riktigt där mentalt?
– Jag hade haft en ganska tuff skolvecka, minst sagt. Jag kände mig kanske inte riktigt mentalt redo för att tävla då på lördagen.

– Den här veckan har jag försökt tvinga mig själv att inte plugga så mycket, för att inte bli så sliten mentalt. Jag tycker jag har kunnat ladda på ett bra sätt.

Vad betyder det att vara i ett så starkt lag som Team Ramudden?
– Det är såklart jättekul. Det blir ju väldigt bra go i gruppen när det går bra för alla. Vi pushar varandra och hjälps åt på tävlingar både i och utanför spåret. Vi är verkligen ett team och jobbar ihop. Det gör hela grejen med att vara iväg och tävla väldigt rolig.

När du började med långlopp för bara drygt en och en halv säsong. Hade du kunnat se den här utvecklingen?
– Nej, verkligen inte. Det var när jag körde Tjejvasan för två år sedan som jag började testa lite att åka långlopp. Då blev jag tia och tänkte att jag kanske aldrig någonsin skulle kunna vara på pallen i Visma Ski Classics. Att det skulle gå så fort hade jag aldrig kunnat tro.

Det ser ut att bli ett snabbt Vasalopp i år. Hur ser du på det?
– Egentligen gillar jag det inte. Jag föredrar när det blir lite tuffare förhållanden än vad det ser ut att bli nu men nio mil är ändå en så pass lång distans att sträckan i sig tar ut sin rätt för många.

Hur spännande ska det bli att möta Marit Björgen?
– Det ska bli jättekul! Hon har ju varit en stor idol från när man var liten. Hon är ju en så otroligt stor och inspirerande idrottare, både i och utanför spåret. Jag vet ju inte hur stark hon är nu, men jag gissar ju att hon kommer att vara ganska stark. Det är ju ändå Marit Björgen, men för den skull tycker jag inte man ska ha för mycket respekt när det kommer till tävling.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...