Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman mellan Bolshunov och Niskanen femmilen i Oberstdorf där han slutade sexa men kanske blir femma. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Jens Burman mellan Bolshunov och Niskanen femmilen i Oberstdorf där han slutade sexa men kanske blir femma. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Kläbo diskad på femmilen - Burman femma

Johannes Hösflot Kläbo var först i mål på VM-femmilen efter en dramatisk upplösning på upploppet i kamp men Alexander Bolshunov. Duon var i närkontakt på upploppet och Bolshunov knäckte sin ena stav. Emil Iversen kunde då passera ryssen och passera mållinjen som tvåa. I skrivande stund så är Kläbo diskad och guldet går till Emil Iversen och silvret till Bolshunov.
Jens Burman var med i täten hela loppet men orkade inte riktigt hela vägen och slutade på sjätte plats, som nu alltså är en femte.
– Det blev soppatorsk i sista långa backen, sa Jens Burman till SVT.

In på upploppet så handlade kampen om guldet mellan Bolshunov och Kläbo. Ryssen låg först när Kläbo tänkte gå om till höger. Duon fick då närkontakt och Bolshunov satte staven mellan sina egna ben och knäckte den. En mycket besviken ryss tog sig över mållinjen som trea då han inte kunde hålla Iversen bakom sig med en stav.

Bolshunov var mycket irriterad och besviken efter målgång en protest lämnades in. I skrivande stund är Kläbo diskad och Iversen har guldet, Bolshuov silver och bronset går då till Simen Hegstad Krüger. Det kan dock fortsatt bli ändringar av beslutet.

Situationen när Bolshunov knäckte staven. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Situationen när Bolshunov knäckte staven. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Loppet bjöd på avvaktande åkning till en början men en stor klunga på nära 40 åkare samalde. Efter 23 kilometer Bolshunov fart på loppet och fältet sträckte ut. Både Burman och William Poromaa som gjorde femmilsdebut såg starka ut. De båda svenskarna valde att byta skidor vid varvningen efter dryga tre mil som flera andra och de kunde ganska snabbt ansluta till täten igen.

Jens Burman kämpade hårt för att ta en medalj men på sista varvet i den långa tuffa uppförsbacken orkade han inte följa övriga fem i tätklungan och åkte i mål som sexa, 26,3 sekunder efter Kläbo. Efter Kläbos blivit diskad är han femma.

– Det blev soppatorsk i sista långa backen. Musklerna låste sig och jag fick kramp. Jag fick tyvärr släppa där. Jag kände mig pigg men när det blev körning på sista varvet orkade jag inte riktigt, sa BurMan till SVT.

– Man vill ju mer men jag gjorde det jag kunde idag. Jag kämpade precis det jag hade och i dag kunde jag inte gjort det bättre. Då måste man vara nöjd för dagen men man drömmer ju om de där medaljerna. Jag får knyta näven och försöka igen nästa år på OS, fortsatte Burman.

William Poromaa åkte i mål på 12:e plats runt 1.20 bakom Burman.

– Det var tufft. Sista milen hade jag kramp. Jag var pigg annars men kroppen sa nej. Jag är ändå grymt stolt och nöjd att jag kunde kriga mig i mål på 13:e plats, sa Poromaa till SVT.

Björn Sandström åkte i mål som 30:e drygt fem minuter efter vinnaren. Johan Häggström var drygt 14 minuter efter på 44:e plats.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...