Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren jublar som segrare i Vasaloppet för tredje gången och på ny rekordtid. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Lina Korsgren jublar som segrare i Vasaloppet för tredje gången och på ny rekordtid. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Nu känner Lina Korsgren glädje och stolthet

I söndags tog Lina Korsgren, Team Ramudden, sin tredje Vasaloppsseger på nya rekordtiden 3.52,08, hårt utmanad av legenden Marit Björgen.
Med ett par dagars distans till prestationen börjar den sjunka in.
– Känslan bara växer och nu är det mer och mer glädje och stolthet. Efter målgång var det en slags tomhet, berättar Lina Korsgren för Längd.se.

Vi kollade läget med Lina när hon hunnit tänka igenom loppet, titta på några sekvenser från tävlingen och till viss del hunnit smälta sin tredje Vasaloppsseger och rekordtiden.

Du startade i ett hårt tempo direkt från start. Var det enligt plan?
– Tanken var inte att gå ifrån direkt men jag ville börja loppet i ett bra tempo. När jag vände mig om på toppen efter bergspriset så såg jag ju hur det hade spruckit av och då var det bara att ta det därifrån. Det var ju ett bra utgångsläge.

– När jag vände mig om senare så såg jag ju att de var på väg ikapp. Vi gick inte på max därframme men de fick ändå ta i lite för att komma ifatt oss.

Hur ser du på segern nu med ett par dagars distans till prestationen?
– Känslan bara växer och nu är det mer glädje och stolthet. Efter målgång var det en slags tomhet och jag tänkte bara ”jag fixade det”, berättar Lina.

Hur gick tankarna under i loppet när det bara handlade om dig och Marit Björgen. Att det just var Björgen du kämpade emot, påverkade det dig på något sätt?
– Ja, det var ju en annorlunda situation. Jag hade ju inte mött Marit förut, jag visste inte hennes svagheter och styrkor i en sådant här lopp. Jag vet ju att jag själv har en bra spurt. Men hur bra skulle Marits vara? Det var blandade känslor men så kul och häftigt att få vara i den situationen.

– Vi båda var nog ändå inställda på att det skulle hända något när herrarna kom.

Så blev det också. När herrarnas andraklunga passerade kunde Lina gå med längst bak och Marit tappade meter för meter.

– Men sedan fick jag också släppa och när jag vände mig om såg jag ju att hon inte var långt efter.

Ungefär 100 meter där framför låg några herråkare och Lina jobbade sig ifatt dem och hamnade i rygg på Team Engcons Gabriel Höjlind och fransosen Alexis Jeannerod, Team Décathlon Experiencé.

När Lina passerade Eldris med åtta kilometer kvar hade hon en lucka på 12 sekunder till Björgen.

– Då var jag inte hundra på att jag skulle klara det men ett par kilometer senare förstod jag att hon inte tog in och jag kände att jag hade krafter kvar som skulle räcka, men man vet ju aldrig vad som kan hända på slutet. Jag var i alla fall inte orolig för att jag skulle klappa igenom. I det läget är det viktigt att ta en kilometer i taget.

Inne på upploppet i Mora kunde Lina njuta den sista biten fram till mållinjen och ta emot segerkransen av kransmasen Gustaf Berglund, elitåkare i IFK Mora. En liten anekdot i sammanhanget är att Linas man Gustaf Korsgren hette just Berglund innan paret gifte sig.

Topptrion Marit Björgen, Lina Korsgren och Ida Dahl tillsammans med kransmasen Gustaf Berglund. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Topptrion Marit Björgen, Lina Korsgren och Ida Dahl tillsammans med kransmasen Gustaf Berglund. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Segermarginalen till Marit Björgen blev till slut 42 sekunder och Lina Korsgrens nya rekordtid på Vasaloppet är 3.52,08. Det förra rekordet var från 2012 då Vibeke Skofterud åkte på 4.08,24.

Även om det var rekordfart i Vasaloppet i år så gick det inte som på räls för åkarna. På grund av den lilla nysnö som låg nere i spårprofilen så åkte Lina och alla andra hela sträckan mellan spåren på den hårda manchestern.

Hur var det att åka så långt utan att få slappna av i spåret ens i utförsbackarna?
– Det blev tufft muskulärt och kändes på ett helt annat sätt än vanligt. Man fick vara aktiv hela tiden, tänka på balansen och vara på sin vakt så man inte fastnade i manchestern. Det gällde att ha tyngd på båda benen. Utför var det speciellt, då man aldrig kunde slappna av, berättar Lina.

Lina har inte börjat tänka så mycket på kommande tävlingar än men ser förstås framåt emot att Visma Ski Classics två närmaste event är Vålådalsrennet 54 km (ersättaren för Birken i Norge) och Årefjällsloppet 100 km. Loppen går ju i välkända träningsmarker kring Vålådalen för Åreboende Lina.

– En sak är säker. Det kommer bli två riktigt tuffa lopp, konstaterar hon.

Lina i bredd med teamkompisen Ida Dahl på den hårda manchestern. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Lina i bredd med teamkompisen Ida Dahl på den hårda manchestern. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...