Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
VL_100_bild

Vasaloppet presenterar tre nyheter inför 100-årsjubileet

Över 1,6 miljoner deltagare har passerat under den klassiska målportalen i Mora sedan det första Vasaloppet arrangerades 19 mars 1922.
Till 100-årsjubileet planeras ett födelsedagsfirande utöver det vanliga och med blicken fäst mot Vasaloppets kommande 100 år presenteras nu några efterlängtade nyheter, en är möjligheten att skejta i Öppet Spår måndag.

Med ett ben i historien och ett i framtiden har Vasaloppet utvecklats till både en nationalskatt och en inspiration för motion och friskvård. Vasaloppets vintervecka 2022 blir en milstolpe i Vasaloppshistorien och många kommer att vilja vara med och fira.

– Vi har haft riktigt fina veckor med Vasaåket och är både glada och stolta att vi även i dessa tider kan inspirera människor att röra på sig. Men självklart hoppas vi kunna bjuda på en riktig folkfest nästa vinter när vi firar 100 år, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Vasaloppets syfte, att sätta folk i rörelse och få fler att uppleva naturen, kommer att genomsyra hela 100-årsfirandet och när anmälan till vinterveckan 2022 öppnar söndag 21 mars finns tre nyheter med.

Från och med nästa vinter är det nämligen fri stil som gäller i Öppet Spår måndag. Deltagarna kan alltså välja att skejta eller åka klassisk skidåkning de 90 kilometerna från Sälen till Mora.

Nattvasan 45 och Nattvasan 90 finns i dag som parlopp men nu ändras reglerna så att loppen kan genomföras antingen individuellt eller i par. Dessutom får Nattvasan-familjen får ett tillskott med nya loppet Nattvasan 30.

– Att skejta blir mer och mer populärt och vi har haft en efterfrågan på att kunna göra det dagtid. Tidigare har det bara varit möjligt att välja fri stil i Nattvasan men nu öppnar vi alltså upp för detta även under Öppet Spår måndag. Och med Nattvasan 30 finns nu möjlighet för ännu fler att på en lite kortare distans få uppleva magin i att åka skidor i Vasaloppsarenan i pannlampans sken, säger Johan Eriksson.

Vasaloppet kommer under året presentera flera spännande nyheter och överraskningar inför 100-årsfirandet och den stora finalen blir självklart vinterveckan 2022 som inleds med Vasaloppet 30 fredag 25 februari och avslutas med det 98:e Vasaloppet söndag 6 mars.

– Vi vill fira det som varit och ta sikte mot det som komma skall. Vasaloppets mål är att fortsätta vara en inspiration för motion och folkhälsa i minst 100 år till. Kanske har det aldrig varit så viktigt som just nu. Nu hoppas vi att så många som möjligt, stora som små, vana som mer ovana skidåkare, tar chansen att fira med oss, varmt välkomna till vinterveckan 2022, säger Johan Eriksson.

Anmälan till Vasaloppets vintervecka 2022 öppnar 09.00 söndag 21 mars på www.vasaloppet.se

FAKTA/Vasaloppet 100 år:
Det var för 500 år sedan, vintern 1520/21, som Gustav Erikssons, senare Vasa, äventyr i Dalarna ägde rum, i dag en blandning av sanning och sägner. Det första Vasaloppet genomfördes söndagen den 19 mars 1922 och sedan 1948 har loppet alltid gått första söndagen i mars, förutom 2015 då loppet gick den andra söndagen på grund av skid-VM i Falun. Tre gånger har Vasaloppet ställts in, 1932, 1934 och 1990, och under Vasaloppets vintervecka 2022 arrangerades det 98:e Vasaloppet.

FAKTA/Skejt och Vasaloppet:
Från och med 1987 var endast klassisk stil tillåten i Vasaloppet.

Under fem år, 1995–99, hade Öppet Spår en dag varje år då skejt tilläts.

Skejtvasan arrangerades elva år, 2002–12.

Sedan 2017 körs Nattvasan där skejt är tillåtet.

Från och med 2022 blir det tillåtet att skejta under Öppet Spår måndag. Spårbädden kommer att ha både plats för skejt och klassiska skidspår.

Allt om Öppet Spår måndag här>

Allt om Nattvasan 30 här>

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...