Jens Burman glad trea på femmilen i Engdin bredvid segraren Simen Hegstad Krüger och tvåan Hans Christer Holund. FOTO: Mario Buehner, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Jens Burman glad trea på femmilen i Engdin bredvid segraren Simen Hegstad Krüger och tvåan Hans Christer Holund. FOTO: Mario Buehner, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Första pallplatsen för Jens Burman

Jens Burman var stark på slutet i den fem mil långa jaktstarten vid världscupavslutningen i Engadin, Schweiz.
Tillsammans med Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund gick han ifrån Alexander Bolshunov i den sista uppförsbacken. I mål var Burman tre sekunder bakom vinnaren Krüger och knappt två bakom Holund. Det var Burman första pallplats i världscupen.
– Jag har längtat efter det här, sa Burman till SVT efter pallplatsen.

Femmilen var länge en stor sällskapsresa med många åkare innan ryssen Alexey Chervotkin gick ifrån och länge låg ensam i täten. Chervotkin plockades in med drygt 4,5 kilometer kvar och då gick Krüger upp och drog och fältet där bakom sträcktes ut.

Bolshunov drog sedan en stund följd av Holund och Burman. Med två kilometer kvar ökade Holund tempot ytterligare. Några hundra meter senare var Burman längst fram följd av Holkund och Krüger och Bolshunov fick lämna lucka till trion. Ryssen lyckades aldrig täppa den.

Burman låg tätt i rygg på de två norrmännen ner mot upploppet men kunde inte utmana dem på upploppet. Ett nöjd Burman satte nävarna i vädret när han korsade mållinjen som trea och karriärens första pallplats.

Jens Burman har ju visat stigande form de senaste veckorna med femteplatsen på VM-femmilen och fjärdeplatsen i går. Nu kom äntligen en efterlängtad pallplats som lär ge mycket energi inför nästa års OS.

– Det var tufft på slutet. Jag var trött, det tror jag att alla var, men jag gav allt jag hade över mållinjen. De var starka men det var skönt att äntligen vara på pallen, kommenterade Burman i SVT och fortsatte;

– Jag visste att jag behövde göra något i sista backen för jag ville inte hamna i en klungspurt. Jag kände att det bara var att grisa på allt vad jag hade.

Stark avslutning på loppet hade Oskar Svensson som var avhakad men kunde återansluta och sedan spurta in som tionden man halvminuten bakom Burman. William Poromaa blev 24:a, Johan Häggström 38:a, Björn Sandström 40:e och Karl-Johan Westberg 72:a.

Liveresultat finns här.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...