Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman glad trea på femmilen i Engdin bredvid segraren Simen Hegstad Krüger och tvåan Hans Christer Holund. FOTO: Mario Buehner, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Jens Burman glad trea på femmilen i Engdin bredvid segraren Simen Hegstad Krüger och tvåan Hans Christer Holund. FOTO: Mario Buehner, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Första pallplatsen för Jens Burman

Jens Burman var stark på slutet i den fem mil långa jaktstarten vid världscupavslutningen i Engadin, Schweiz.
Tillsammans med Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund gick han ifrån Alexander Bolshunov i den sista uppförsbacken. I mål var Burman tre sekunder bakom vinnaren Krüger och knappt två bakom Holund. Det var Burman första pallplats i världscupen.
– Jag har längtat efter det här, sa Burman till SVT efter pallplatsen.

Femmilen var länge en stor sällskapsresa med många åkare innan ryssen Alexey Chervotkin gick ifrån och länge låg ensam i täten. Chervotkin plockades in med drygt 4,5 kilometer kvar och då gick Krüger upp och drog och fältet där bakom sträcktes ut.

Bolshunov drog sedan en stund följd av Holund och Burman. Med två kilometer kvar ökade Holund tempot ytterligare. Några hundra meter senare var Burman längst fram följd av Holkund och Krüger och Bolshunov fick lämna lucka till trion. Ryssen lyckades aldrig täppa den.

Burman låg tätt i rygg på de två norrmännen ner mot upploppet men kunde inte utmana dem på upploppet. Ett nöjd Burman satte nävarna i vädret när han korsade mållinjen som trea och karriärens första pallplats.

Jens Burman har ju visat stigande form de senaste veckorna med femteplatsen på VM-femmilen och fjärdeplatsen i går. Nu kom äntligen en efterlängtad pallplats som lär ge mycket energi inför nästa års OS.

– Det var tufft på slutet. Jag var trött, det tror jag att alla var, men jag gav allt jag hade över mållinjen. De var starka men det var skönt att äntligen vara på pallen, kommenterade Burman i SVT och fortsatte;

– Jag visste att jag behövde göra något i sista backen för jag ville inte hamna i en klungspurt. Jag kände att det bara var att grisa på allt vad jag hade.

Stark avslutning på loppet hade Oskar Svensson som var avhakad men kunde återansluta och sedan spurta in som tionden man halvminuten bakom Burman. William Poromaa blev 24:a, Johan Häggström 38:a, Björn Sandström 40:e och Karl-Johan Westberg 72:a.

Liveresultat finns här.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...