Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
William Poromaa gör debut i Visma Ski Classics på lördag. Debuten sker i det norska Team Ragde Eiendom. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

William Poromaa gör debut i Visma Ski Classics på lördag. Debuten sker i det norska Team Ragde Eiendom. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Poromaa åker Vålådalsrennet för norskt team

20-årige William Poromaa kan se tillbaka på stark världscupsäsong. Tävlingssuget är dock fortfarande stort och på lördag åker Poromaa sitt första Visma Ski Classics-lopp, 54 kilometer långa Vålådalsrennet. Han kommer åka loppet för det norska Pro Teamet, Team Ragde Eiendom.
– Jag har alltid gillat långloppen och följer Visma Ski Classics noga. Jag är riktig sugen på att åka på lördag, säger Poromaa till Längd.se.

William Poromaa har gått från klarhet till klarhet den här vintern där han radat upp starka insatser i världscupen och på VM i Oberstdorf. Nu är världscupsäsongen är över ska William prova vingarna i Visma Ski Classics.

På lördags väntar 54 tuffa kilometer i Vålådalen där Vålådalsrennet genomförs. Loppet går på en rejält kuperad bana som ska likna norska Birkebeinerrennet, som loppet är en ersättare för.

– Jag hoppas föret blir sådant att jag kan välja att åka med fäste. Blir det rätt förhållanden så tror jag det kan vara svårt att staka banan snabbare än att gå med fäste, funderar Poromaa.

Långloppseliten inom Visma Ski Classics stakar i princip alla lopp med ”blanka” skidor. Det lär de göra på lördag också. Poromaas chans kan då vara att åka med fäste och försöka gå loss uppför. Det kan bli en spännande utveckling av loppet.

Hur känns formen efter VM och världscupavslutningen i Engadin?
– Den är helt okej. Den var bra i helgen men på femmilen hade jag lite för dåliga skidor, det var omöjligt att följa med klungan. Det är mest mentalt man är sliten. Under VM så fick man ju ladda om ordentligt för varje lopp, berättar Poromaa.

När bestämde du dig för att fortsätta säsongen med Visma Ski Classics?
– Jag har haft kontakt med Team Ragde Eiendom och hoppades att det skulle finnas en chans att åka lopp nu på våren. När det blev tävling i Vålådalen och allt fungerade praktiskt så känns det jättekul.

Team Ragde Eiendoms teamchef Magnar Dalen säger så här om att Poromaa kommer till start på lördag:
– William kontaktade oss och det känns kul att han vill vara en del av långloppsvärlden. Han får ta del av all vår serviceapparat runt loppet. Det blir spännande att se om han kan åka med fästvalla och hur loppet då utvecklar sig.

Hur ska du ladda upp under veckan William?
– Det blir en lugn vecka för att hämta hem lite energi efter en intensiv period. Lite extra stakning får det bli också.

Vad säger du om dina konkurrenter från långloppsvärlden inför loppet?
– Det är starka killar som verkligen gör jobbet. Jag har tränat en del med några av dem. Min tränare Lars Ljung hjälper ju några av åkarna i Lager 157 Ski Team.

Hur ser din målsättning ut för lördagens lopp?
– Jag måste vara ärlig mot mig själv och hålla det lite öppet. Det har varit mycket den senaste tiden och man vet inte hur kroppen reagerar på det. Sedan är det många yttre faktorer som spelar in, som väder och vind.

Kommer du även åka söndagens lopp i Vålådalen, Tåssåsen Criterium 64, ersättaren för Ylläs-Levi i Finland?
– Planen nu är att bara åka på lördag. Vi får se hur det utvecklar sig.

Årefjällsloppet 100 kilometer den 27 mars då?
– Där går nog gränsen ju nu. Men det är klart att jag stänger väl inga dörrar helt, avslutar Poromaa.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...