Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Max Novak under Vasaloppet, när han tappade skidan två gånger. På helgens två lopp i Vålådalen är han ute efter revansch. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Max Novak under Vasaloppet, när han tappade skidan två gånger. På helgens två lopp i Vålådalen är han ute efter revansch. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Novak vill ha revansch för dubbelt skidtapp på Vasaloppet

Max Novak, Team Ramudden, hade prickat formtoppen till Vasaloppet för två veckor sedan. Under loppet tappade han dock skidan två gånger och när det hände andra gången var dagen förstörd.
Nu siktar Novak på revansch och en plats på pallen under helgens två Visma Ski Classics-lopp i Vålådalen.
– Några dagar efter Vasan hade jag ett tufft pass som gick riktigt bra. Jag hoppas spinna vidare på det, säger Novak till Längd.se.

På Vasaloppet tappade Max först skidan tidigt i loppet och fick jaga hårt för att nå ifatt klungan. När hela bindningen släppte från skidan en andra gång så gick tåget för gott. TV-bilderna när en frustrerad Novak stampar på sin skida och får ge upp kampen om en framskjuten placering har många sätt. Max fullföljde ändå loppet och åkte i mål som 52:a.

Nu väntar 54 kilometer långa Vålådalsrennet i morgon och Tåssåsen Criterium 64 powered by Visma på söndag. Totalt nära tolv mils skidåkning.

Har du kommit över missödena på Vasaloppet?
– Det har jag väl, men det tog ett tag. Det var riktigt tungt. Att känna att man är i så pass bra form att man ska ha med det att göra hela vägen in i Moraparken och så blir man stoppad två gånger och får mixtra med bindningar istället. Nu har det väl byts ut mot revanschlust.

Har ni gjort något åt det här med bindningarna? Har ni limmat dem?
– Nu har vi limmat dom. Jag och ”Gurra” (teamchefen Gustaf Korsgren) har kikat på det där. Det lutar nog åt att jag få åka på samma skidor igen så det gäller att de sitter.

Den goda formen du ändå hade på Vasaloppet. Har du den kvar?
– En bra form försvinner ju inte så fort. Jag ligger i bra slag fortfarande. Några dagar efter Vasan hade jag ett tufft pass som gick riktigt bra. Jag hoppas spinna vidare på det.

Den här säsongen har inte blivit vad Max hoppats på. Efter succén på Bruksvallsloppet där han vann före William Poromaa så har han inte fått till det fullt ut på loppen i Visma Ski Classics. När toppformen väl var på plats till Vasaloppet så hade han oturen att tappa skidan två gånger.

I vinter är bästa placeringen sjundeplatsen på Toblach-Cortina. I fjol så var han som bäst fyra, också då på Toblach-Cortina.

Får vi se dig kliva upp på pallen för första gången nu till helgen i Vålådalen?
– Det hoppas jag. Det är det som var målet inför säsongen och som fortfarande är målet.

Har du rekat helgen två olika tävlingsbanor noga och lagt din plan?
– Ja, jag har varit och kört igenom banorna nyligen. Vädret kommer nog spela in ganska mycket, men vad det kommer att betyda i slutändan är svårt att svara på nu. Några kommer försöka åka med fäste och då kommer det gå ganska fort direkt från start.

Nu får du möte William Poromaa igen. Det kanske är ett gott omen?
– Ja, jag har ju 1-0 på honom. Vi får se om jag utökar eller om han kvitterar. Det är klart att det blir lite prestige mellan världscupåkarna och oss långloppsåkare i Visma Ski Classics.

Vad blir viktigt att tänka på med två tävlingar som är längre än fem mil dagarna efter varandra?
– Dels att få i sig tillräckligt med energi före, under och efter. Jag ska också se till att få behandling med massage efter lördagens lopp, så man inte vaknar som ett fullständigt vrak på söndag morgon.

Föredrar du lördagens eller söndagens bana?
– På pappret är det söndagens bana som borde passa mig bäst men mycket kommer nog hänga på vilka förhållande det blir, hur loppen utvecklas.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...