Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emil Persson har totalsegern i Visma Ski Classics i sikte med tre deltävlingar kvar. Två av dem körs i helgen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Emil Persson har totalsegern i Visma Ski Classics i sikte med tre deltävlingar kvar. Två av dem körs i helgen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

”Jag ska göra allt för att försvara den gula västen”

Emil Persson, Lager 157 Ski Team, leder Visma Ski Classics 30 poäng före Vasaloppsvinnaren Tord Asle Gjerdalen med tre deltävlingar kvar.
Lördag och söndag väntar nu två lopp som kan bli mycket avgörande: 54 kilometer långa Vålådalsrennet och Tåssåsen Criterium 64 powered by Visma. Loppen sänds på Kanal 9/Discovery+/Eurosport player.
– Jag ska göra allt för att försvara den gula västen, säger Emil Persson till Längd.se.

38-årige Tord Asle Gjerdalen har vunnit totalen två gånger, 2017 och 2018, och är nu ute för att ta en tredje triumf. Den som just nu står i hans väg är 25-årige Emil Persson. Men marginalen mellan dem är liten. Persson har 1020 poäng inför helgens två lopp och Gjerdalen har 990. Trean Ermil Vokuev, Russian Winter Team, har 900 poäng men är borta ur leken då han missar de avslutande loppen.

Det är en hård kamp om totalsegern. Du har bara 30 poäng ner till Gjerdalen. Hur ser taktiken ut?
– Jag ska göra allt för att försvara den där gula västen och det tror jag absolut jag kan göra. Vi har ett starkt lag på start och formen är bra. Jag har goda chanser att försvara den och förhoppningsvis utöka med några poäng i helgen, säger Persson.

Ni är många åkare i laget och Gjerdalen är ensam, men stark!
– Visst, han är en av de starkaste på touren men vi är ju fler och det är till vår fördel, menar Persson.

Hur viktigt att ha ett stort lag runt sig?
– Det betyder mycket att man är många i klungan och kan bli uppbackad. Att man kan bli uppdragen i fältet i vissa situationer.

Hur ser du på upplägget två lopp två dagar i rad?
– Det är något jag länge velat testa. Äntligen säger jag, det ska bli väldigt spännande. Sedan vet jag inte hur kroppen kommer att reagera.

– Jag tycker vi borde ha det under kommande säsonger också. Så det är på tiden av vi testar det nu.

Någon av helgens banor som passar dig bättre?
– Söndagen skulle jag säga, då det inte är lika mycket kupering. Men i år har jag ju åkt bra på kuperade banor också.

Vad tror du om trion som kommer från VM och världscupen, Burman, Musgrave och Poromaa?
– Det ska bli väldigt kul att se diagonalen mot stakningen. Det är fight som det pratats mycket om. Vad går fortast? Backarna är till deras fördel och vi får se hur fort de kan gå där, om vi hänger med. Kan de följa oss på platten, vi borde ju ha bättre glid. Det blir en spännande fight.

På förhand så kan man ana att Burman och Poromaa kommer att gå med fäste men att Musgrave nog stakar?
– Ja, så tror jag. Musgrave är väldigt stark på stakning.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...