Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tio mil långa Årefjällsloppet avslutar Visma Ski Classics säsong XI på lördag 27 mars. FOTO: Visma Ski Classics.

Tio mil långa Årefjällsloppet avslutar Visma Ski Classics säsong XI på lördag 27 mars. FOTO: Visma Ski Classics.

Årefjällsloppet blir finalen på en svensk succésäsong i Visma Ski Classics

På lördag 27 mars är det dags för finalen Visma Ski Classics säsong XI. Då väntar Årefjällsloppet 100 kilometer, som blir det längsta loppet i Visma Ski Classcis historia hittills. På damsidan är Lina Korsgren, Team Ramudden, redan klar totalvinnare och på herrsidan är det bara i teorin som Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway, kan snuva Emil Persson, Lager 157 Ski Team, på totalsegern.
Du ser loppet på Kanal 9/Discovery+/Eurosport player eller på Visma Ski Classics PLAY.

Årefjällsloppet var en del av Visma Ski Classics säsong III-VI. Förra året var man tillbaka som ett Challengers event. Nu blir loppet final för säsong XI i och med deltävlingarna i april, Reistadlöpet i Norge och Ylläs-Levi i Finland, inte kunde genomföras som planerat.

Med den nya bansträckningen på tio mil blir loppet också det hittills längsta loppet i Visma Ski Classics historia.

Den gångna säsongen har varit fantastisk ur svensk synvinkel.

På damsidan är Lina Korsgen redan klar totalvinnare efter placeringsraden 2,1,1,1,1,3,1. Inför lördagen är hennes teamkompis Ida Dahl, tvåa, 75 poäng före norska Emilie Fleten, Team Koteng på tredje plats.

På herrsidan leder Emil Persson 190 poäng före Tord Asle Gjerdalen. Emil som har imponerade fyra segrar i vinter och inte har varit sämre än femma i något lopp. En seger ger 200 poäng, så om Gjerdalen vinner på lördag så behöver Persson minst elva poäng, lika med 50:e plats. Klar trea i totalen är Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom, eftersom fyran Ermil Vokuev, Russian Winter Team, inte kommer till start på lördag.

Totalställning i Visma Ski Classis hittar du här.

Fakta Årefjällsloppet
PLATS: Vålådalen, Sweden
DATUM: Lördag 27 mars
STARTTIDER: Damer 07:30, herrar 08:15
VISMA SKI CLASSICS SPRINTS: Vallbo: 18 km, Ottsjö: 25 km
VISMA SKI CLASSICS CLIMBS: Ripkalhöjden: 39 km, Lillvalen: 63,5 km
WEB: arefjallsloppet.se

årefjällsloppet_spårkarta_ny.jpgBankarta.

årefjällsloppet_banprofil_ny.jpgBanprofil.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...