Oskar Kardin har gjort karriärens bästa säsong. Tar han vinterns andra seger på tio mil långa Årefjällsloppet på lördag? Här är han på väg mot solosegern i La Diagonela i januari. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Oskar Kardin har gjort karriärens bästa säsong. Tar han vinterns andra seger på tio mil långa Årefjällsloppet på lördag? Här är han på väg mot solosegern i La Diagonela i januari. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Tar Kardin säsongens andra seger på Årefjällsloppet?

Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom, har gjort sin bästa säsong i Visma Ski Classics den här vintern. Kardin vann säsongens första lopp och har sedan inte varit sämre än sjua i något lopp. I totalen har han säkrat en tredjeplats.
Nu väntar Årefjällsloppet 100 kilometer på lördag. Dags för en ny seger?
– Jag hoppas på en bra dag. Då tror jag att jag har en fin möjlighet att ta en ny seger, säger Kardin till Längd.se.

Östersundskillen Kardin har under flera år varit en stark spelare i norska Team Ragde Eiendom. Han har dock varit i skuggan av vinnare som Andreas Nygaard, Petter Eliassen och tidigare också Tord Asle Gjerdalen, innan han gick till eget team inför den här vintern.

I vinter har dock Kardin varit det norska teamet bäste åkare. Han har följande resultatrad: 1,2,4,6,7,3,4. Sämsta placeringen är sjundeplatsen på Vasaloppet.

Du är klar trea i totalen och etta i Ragde den här vintern. En ny roll för dig!
– Ja, jag är ju trea och det är det jag kommer bli. Jag kan varken ta mig uppåt eller ramla neråt i totalen.

– Det är ju lite ovanligt för mig att vara den som är starkast i laget. Lagmässigt har vi inte haft någon riktig supersäsong precis. Andreas (Nygaard) missade ju många lopp efter sin förfrysning på första loppet och Petter (Eliassen) har inte varit i sitt livs bästa slag nu på slutet. En annorlunda situation för laget men generellt för mig så har kroppen funkat väldigt bra i de flesta racen. Jag tycker själv att jag tagit ett steg till och etablerat mig där uppe och levererat konstanta resultat. Jag har ju en sjundeplats som sämst, säger Kardin.

Vilken inspiration ger det för framtiden att känna den här stabiliteten över en hel säsong?
– Det är väldigt motiverande. De senaste åren har jag ju haft någon pallplats per säsong men det har varit mycket upp och ner. Tidigare år har jag kanske blivit för ivrig och tränat för mycket i vissa perioder och så halva säsongen blivit dålig eller så har jag fått någon liten skada. Nu har jag funnit en balans och levererat en jämn och bra säsong. Man lär sig hela tiden och utvecklas.

Säsongen började ju med en fantastisk seger, din första i Visma Ski Classis, när du soloåkte till förstaplatsen i La Diagonela. Ska du avslutade med en seger nu på lördag?
– Ja, jag ska försöka avslutade med en seger. Formen har känts mycket upp och ner på slutet. I lördags var det egentligen riktigt dåligt men så kom jag igång och på söndagen kändes det väldigt bra. Jag hoppas på en bra dag på lördag och blir det så tror jag att jag har en bra möjlighet att vinna.

Vad ser du som den största utmaningen med ett lopp över tio mil i fjällterräng, i tungt före?
– Utmaningen kommer att bli att kontinuerligt få i sig dricka. Det kommer vara ett antal olika servicestationer som blir de enda där man får byta drickabälte och ta dricka. Det blir lite speciellt men jag tycker det är bra. Det blir viktigt att noga planlägga var man vill plocka upp drickabälten. Det gäller att ha energi sista biten på loppet. Jag märkte i lördags på Vålådalsrennet, då jag var väldigt sliten tidigt i loppet och missade mycket dricka, att jag var i stort sett tom sista milen och hade kramp i hela kroppen.

De två åkarna som är före Oskar i totalen är Emil Persson, Lager 157 Ski Team, som vunnit fyra lopp i vinter och nu senast vann både lördag och söndag i Vålådalen samt Vasaloppsvinnaren Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway.

Hur besegrar man Emil Persson?
– Han har ju sjukt bra flow nuförtiden men jag har ju besegrat honom förut, så det ska inte vara helt omöjligt. Jag tränar mycket tillsammans med honom på under sommar och höst. Vi känner till varandras styrkor och svagheter. Jag ser att han inte är omänsklig, han har bara bra flow och bra självförtroende och träffar rätt på det mesta nuförtiden. Det ska nog gå att slå honom om man har dagen.

Kommer vi att få se något spännande drag av Team Ragde Eiendom på lördag?
– Vi får se, vi har ju ett stor lag på plats med åkare med olika egenskaper. Hur vi lägger upp det taktiskt beror bland annat på vilket före det blir.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...