Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren har totalsegern i Visma Ski Classics säkrad när hon ger sig ut på Årefjällsloppets tio mil i morgon bitti. Här är Lina efter säsongen femte seger i söndags. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Lina Korsgren har totalsegern i Visma Ski Classics säkrad när hon ger sig ut på Årefjällsloppets tio mil i morgon bitti. Här är Lina efter säsongen femte seger i söndags. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Korsgren ska njuta av Årefjällsloppets tio mil

Lina Korsgren, Team Ramudden, är klar totalvinnare i Visma Ski Classics inför lördagens tio mil långa Årefjällsloppet som avslutar säsongen.
En skön känska förstås.
– Det är såklart superskönt. Jag känner verkligen att jag åka och njuta av tio mils skidåkning, säger Lina Korsgren till Längd.se.
Du ser loppet på Kanal 9/Discovery+/Eurosport player eller på Visma Ski Classics PLAY. Damerna startar 07.30 och herrarna 08.15.

De fem senaste åren har Britta Johansson Norgren vunnit totalsegern i Visma Ski Classics. Nu tar Korsgren över tronen efter en otroligt stark säsong med hela fem segrar innan lördagens avslutade lopp.

Även om du ska njuta i morgon så vill du väl vinna loppet också?
– Ja, visst vill jag ha en bra avslutning på säsongen men jag känner också att jag har inget att bevisa längre. Jag kommer gå för seger med det viktigaste av allt blir att hålla ihop loppet och samla så mycket poäng som möjligt till lagtävlingen, säger Lina.

Det är bara norska team som vunnit Visma Ski Classics lagtävlingen hittills under de tio föregående säsongerna. Nu är det två svenska lag i topp. Team Ramudden leder före Lager 157 Ski Team och trea är Russian Winter Team.

Ni leder lagtävlingen för Lager 157 Ski Team. Hur viktig har lagtävlingen varit i vinter?
– Det har blivit viktigare och viktigare. Vi fick ju en väldigt bra start och sedan har det där växt sig starkare under hela säsongen. Efter Vasaloppet kände vi ”det här ska vi ro i hamn”. Det ska vi se till att fixa i morgon. Alla i laget är väldigt fokuserade på den uppgiften, säger Lina.

Lina har haft en extrem hög och jämn nivå den här säsongen med den här resultatraden i Visma Ski Classics: 2,1,1,1,1,3,1.

Hur har du kunnat hålla en så stabil hög nivå? Vad har din tränare Mattias Reck betytt i det sammanhanget?
– Det är olika faktorer. Jag är 33 år nu och väldigt genomtränad som jag tror bidrar till att jag håller formen så bra. Jag tror att Mattias är en väldigt stor del i det. Jag har tränat lite annorlunda mellan tävlingarna än vad jag gjort tidigare, vågat träna på en del och inte bara tagit det lugnt.

– Jag kände tidigt när vi började samarbeta för ungefär ett år sedan… jag var först lite nervös för hur det skulle gå eftersom jag kört efter mitt eget upplägg ganska många år. Hur ska någon hinna lära känna mig snabbt tänkte jag… men jag märkte snabbt att han fattade melodin med mig. Han har en grundfilosofi och grundtrygghet i sitt tränarskap som han överfört på mig. Jag har aldrig tvivlat när jag fått ett träningsupplägg av honom. Jag har bara känt att det här fungerar, vi kör.

Team Ramuddens teamchef Gustaf Korsgren, Linas man, är förstås minst sagt nöjd med vad teamet åkare presterat i vinter. I damtävlingen är Ida Dahl tvåa bakom Lina och Jenny Larsson är fyra. I ungdomstävlingen är Ida etta och Jenny tvåa. Bland killarna är Johannes Eklöf tvåa, Max Novak trea och Herman Paus femma i ungdomstävlingen. Eklöf ligger också tia i totalen.

Hade du kunnat ana den här nivån på framgångar?
– På ett sätt hade jag väl kunnat göra det. På läger och under förberedelser har jag sätt att åkarna tagit minst ett steg. Då vet man hur långt det räcker men sedan ska det också omsättas under tävling. Det är många gäss som ska stå i rad för att de ska bli de här resultaten. Att det nu har skett, det är som att man fått sten lyft från sitt bröst. Jag har ju sett på åkarna hur starka de är och det är så skönt att de kunnat få prestera, säger Gustaf.

Hur förklarar du att de varit så stabila en hel säsong?
– Jag tycker inte det är så konstigt. Träningen var varit väldigt styrd till att just hålla en jämn bra form över hela säsongen, menar Gustaf.

Vilka åkare har överraskat på dig, i det egna teamet och i andra?
– Hos oss tycker jag Herman (Paus) har överraskat. Att gå från en 63:e plats som bäst in i säsongen och sedans stabilt har legat mellan 20-30, och på det sätt han genomfört loppen. Det är sjukt imponerande vid den åldern. Det finns inget att likna vid det i långloppscirkusen på en 20-åring.

– Jag är inte överraskad över Idas (Dahl) framfart, jag är inte överraskad över Jennys (Larsson) framfart. Jag är kanske mer överraskad över Linas nivå. Den har jag sett på träning men att omsätta det och få ut det tävling efter tävling, det är helt fantastiskt.

– I andra team så är det jämnheten hos Emil (Persson). Nivån såg man i fjol men… där är man inte så överraskad fysiskt… men på det sättet han genomför sina lopp, hur han ligger i klungan, hur han tar sig an loppen.

– Det finns fler åkare i klungan som man har bra dagar men och har möjlighet till bra resultat men det kan vara en stav, en skida eller en vurpa som ställer till det. Det finns åkare på framförallt herrsidan som är riktigt starka men som inte fått närheten av en pallplats den här säsongen. Jag tänker till exempel på Vetle Thyli (Team Kaffebryggeriet), jag tänker på vår Max (Novak) och fransmannen Alexis Jeannerod (Team Decáthlon Expérience).

Ställningen i Visma Ski Classics finns här.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...