Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Om Emil Persson står på benen och fullföljer Årefjällsloppet i morgon blir han den första svenska totalsegraren i Visma Ski Classics på herrsidan. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Om Emil Persson står på benen och fullföljer Årefjällsloppet i morgon blir han den första svenska totalsegraren i Visma Ski Classics på herrsidan. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Allt talar för att Emil Persson blir historisk i morgon

I morgon avslutas Visma Ski Classics säsong XI och för första gången så lär det bli en svensk totalsegrare i herrklassen, Emil Persson, Lager 157 Ski Team. Efter en tjeckisk och nio norska segrare så är det dags för Sverige.
– Det var på tiden. Det ska bli riktigt skönt att ta ner norrmännen från tronen, säger Emil Persson.

Emil Persson 190 poäng före Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway. Emil som har imponerade fyra segrar i vinter och inte har varit sämre än femma i något lopp. En seger ger 200 poäng, så om Gjerdalen vinner på lördag så behöver Persson minst elva poäng, lika med 50:e plats. Klar trea i totalen är Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom, eftersom fyran Ermil Vokuev, Russian Winter Team, inte kommer till start på lördag.

Totalsegern är i princip klar men du måste åka i mål. Det ska du väl greja?
– Jag det borde jag göra om jag bara står på skidorna och inte bryter stavar och skidor ska det väl gå vägen, säger Emil

Du vinner också sprint- och ungdomstävlingen. Det blir tre västar.
– Det är rätt häftigt. Jag har ju aldrig tagit någon väst tidigare. Man får tillbaka för all tid och alla träningspass. Ett skönt kvitto.

Hur har du laddat i veckan inför Årefjällsloppets tio mil?
– Jag har tagit det väldigt lugnt sedan förra helgen. Det slet, det kände man. Jag har fyllt på energidepåerna och så får man hoppas man har en bra dag. Det ska bli spännande att stå på start, det blir en tuff utmaning med 100 kilometer, det blir längsta loppet jag åkt.

– Jag kanske förväntar mig att det kommer att gå lite lugnare än vanligt den första milen men sedan kommer det nog att gå på. Då blir det nog all in.

Även om Visma Ski Classics säsong XI avslutas i morgon så kanske det blir några flera tävlingar i vår för Emil. Tankar finns på att ställa upp på SM i Kalix om två veckor.

– Kanske åker jag till SM. Det beror på hur kroppen kommer kännas efter loppet i morgon, funderar Emil.

Ställningen i Visma Ski Classics finns här.

Herrvinnare i Visma Ski Classics:
2011: Stanislav Řezáč
2012: Anders Aukland
2013: Anders Aukland
2014: Johan Kjölstad
2015: Petter Eliassen
2016: Petter Eliassen
2017: Tord Asle Gjerdalen
2018: Tord Asle Gjerdalen
2019: Andreas Nygaard
2020: Andreas Nygaard

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...