Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Starten på Nordenskiöldsloppet med slutsegraren Klas Nilsson i mitten. FOTO: Richard Ström/Red Bull Content Pool.

Starten på Nordenskiöldsloppet med slutsegraren Klas Nilsson i mitten. FOTO: Richard Ström/Red Bull Content Pool.

Klas Nilsson och Frida Hallqvist vann Nordenskiöldsloppet

Det blev dubbel svensk seger när eliten gjorde upp om världens längsta skidtävling i Jokkmokk. Klas Nilsson från Skellefteå vann herrklassen medan Åsarnas Frida Hallqvist i sitt första försök suveränt tog hem damsegern i det 22 mil långa Red Bull Nordenskiöldsloppet.
– Det här var fruktansvärt slitigt. Jag åkte loppet för fyra år sedan och minns inte att det var så här fruktansvärt jobbigt, sa en glad med helt utpumpad Klas Nilsson.

Det extrema loppet med anor tillbaka till 1884 har i moden tid bara sett norska segrare i herrklassen. Med tre raka titlar har Andreas Nygaard senaste åren visat sig vara oslagbart på att hantera distansen liksom motstå både vind och väder. I femte upplagan sedan tävlingens återkomst från historieböckerna året 2016 skulle det nu äntligen bli lokalt högst upp på pallen efter Klas spurtat ner tjecken Jiří Pliska på loppets allra sista metrar:

– De sista sju kilometerna åkte jag hela tiden och tänkte på att de här ska jag ta, sa Nilsson som kom också först in på skidstadion.

Han fortsätter:
– Jag vill ligga först för att kunna svara när den andra kommer. Han försökte också gå om mig men då svarade jag direkt.

Klas Nilsson har länge tillhört långloppseliten i Sverige. Det är dock först de senaste åren den 35-årige Skellefteåkillen gjort en riktigt tuff satsning:

– Jag sålde delar av mitt företag och skaffade mig en ny tränare, Wolfgang Pichler. Då har de börjat släppa, berättar han. Pichler är den före detta svenske landslagstränaren i skidskytte. Mannen som var den som förde upp Sverige i världstopp i skidskytte.

– Man får köra fruktansvärt tufft under hans träning, konstaterade Klas.

Klas Nilsson i mål som segrare. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.Klas Nilsson i mål som segrare. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.

Klas Nilsson stod högt på listan på förhandsfavoriterna. Till att börja med låg han en bit bakom de allra främsta. Men efter vändningen vid 110 kilometer gick han och sex andra åkare lös.

– Efter 12 mil hade jag bestämt att jag skulle försöka köra hårt. Men vi fick inte någon lucka. Efter 13 mil har jag helt nere i källaren men jag repade mig.

Men fyra av tätmännen släppte snart och efter 16 mil var Klas och Jiří Pliskas ledning fyra minuter före trean Daniel Strand, Norge. -Jag hade en seger i mitt mindset redan innan loppet. Det här känns sjuk skönt, sa Klas Nilsson när han tog emot segerpokalen och en prischeck på 50 000 kronor.

Frida Hallqvist, Åsarna, såg till att det även blev svensk seger i damklassen:
– Det här är stort att vinna. Det är något helt annat än traditionella skidtävlingar. Det här är så coolt, att åka så långt och hålla på så lång tid, sa Frida Hallquist direkt efter målgången.

Frida hakade på en klunga av herråkare tidigt i loppet och drog hela tiden ifrån övriga damer i fältet. Redan efter drygt halva loppet var avståndet till tvåan Nina Lintzen, Luleå så stort att de flesta räknade med att den 30-åriga Åsarnaåkerskan skulle vinna. 

Frida Hallquist efter målgång. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.Frida Hallquist efter målgång. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.

– Visst siktade jag högt. Men det var egentligen först på sista milen som jag började tänka att det här kan nog bli seger. Jag har haft en väldig respekt för distansen och kände att jag kan inte ta ut något i förskott även om jag hade en liten lucka.

Det här var Fridas premiär i det ultralånga loppet.

Hur var det?
– Det har varit skitkul, men slitsamt. Det gick fort i början, men när det var sju mil kvar började det surna till i spåret. Och när det var fem mil kvar började det bli riktigt blött och tungt. Men jag är så himla glad att jag kunde åka i en klunga med killar hela loppet.

Men hur kommer man på idén att åka en tävling över 220 kilometer?
– Jag vet inte. Syrran kallar det 30-årskris men jag gillar utmaningar och sånt här lockar.

Trea i damklassen kom Olivia Hansson. Totalt kom det 135 elitåkare till start varav 131 tog sig i mål.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...