Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emil Persson har gjort en enorm säsong i Visma Ski Classics med fyra segrar. Persson har inte varit sämre än femma i något lopp. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Emil Persson har gjort en enorm säsong i Visma Ski Classics med fyra segrar. Persson har inte varit sämre än femma i något lopp. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

En otrolig säsong för Emil Persson

Emil Persson, Lager 157 Ski Team, gjorde vad ingen svensk åkare gjort förut när han vann Visma Ski Classics totalt säsong XI.
Utöver totalsegern vann Persson också Visma Alp Trophy, Visma Nordic Trophy, ungdomstävlingen och sprinttävlingen. Persson har i vinter visat en otroligt jämn och hög nivå.
– Det är helt fantastiskt att jag inte varit sämre än femma i något lopp, säger 26-årige Emil Persson till Längd.se.

Vägen till totalsegern för Emil Persson har gått via segrar i fyra lopp: Marcialonga, Jizerská 50, Vålådalsrennet och Tåssåsen Criterium 64. De övriga placeringarna är Engadin La Diagonela (5), Toblach-Cortina (3), Vasaloppet (4) och Årefjällsloppet (5).

I totalen vann Persson med 1540 poäng före tvåan Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway, med 1302 poäng. Visma Alp Trophy vann Persson med 570 poäng före Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom med 520 poäng. Visma Nordic Trophy tog han hem med 670 poäng före Gjerdalen med 612 poäng. Ungdomstävlingen, för åkare till och med 26 år, vann Persson med 1540 poäng före Johannes Eklöf, Team Ramudden, med 583. Sprinttävlingen tog Persson hem med 342 poäng före Maxim Vylegshanin, Russian Winter Team, med 264 poäng.

När vi pratar med Emil två dagar efter Årefjällsloppets 100 km börjar den fantastiska säsongen sjunka in hos honom.

– Jag har det bra och bara njuter, säger Persson.

Du var ju i princip klar vinnare av den gula Championvästen innan Årefjällsloppet. Men det 100 km långa loppet skulle genomföras. Hur gick tankarna under loppet?
– Tankarna gick fram och tillbaka under loppets fem timmar men jag kände ju att det var klart om inget drastiskt skulle hända. När jag passerat mållinjen stod jag bara där tittade och tänkte ”nu är det klart”. Det var en slags tomhet i kroppen.

Hur upplevde du Årefjällsloppet?
– Det var ett lopp utöver det vanliga, men det var roligt. Det märktes att många åkare hade respekt för distansen.

Precis som de flesta tv-tittarna trodde väl även ni i klungan att Oskar Kardin skulle vinna loppet?
– Jo, visst var det så. Många i klungan var slitna men jag hade en bra kropp och när vi passerade Vallbo ropade Anton Järnberg (teamchef i Lager 157 Ski Team) att de hade parkerat där framme, då växte hornen ut. Då gick jag all in för att gå ikapp.

Sedan var Andreas Nygaard snabb i spurten?
– Nygaard hade bara stått och petat med stavarna hela dagen. Han hade fantastiska skidor. Jag hade kört det jag hade fram dit för att säkra Visma Nordic Trophy mot Gjerdalen. Jag hade inget kvar att ge.

Emil Persson avslutade säsongen med femteplatsen på Årefjällsloppet och säkrade totalsegern med klar marginal till Gjerdalen och tog därmed också hem Visma Nordic Trophy. Persson tog som sagt också hem både sprinttävlingen och ungdomstävlingen, samt Visma Alp Trophy.

Det har varit tydligt under säsong XI hur många starka åkare det funnits i herrklassen med många åkare med fram till avgörandet i de flesta loppen. Med tanke på det är Emil Perssons resultatrad från säsong XI minst sagt imponerande.

– Det är helt fantastiskt att jag inte varit sämre än femma i något lopp, konstaterar han.

Vad väntar nu den närmaste tiden för dig? Du flaggade för en eventuell start vid SM i Kalix om två veckor.
– Så blir det inte. Jag känner mig nöjd nu efter tio mil i söndags. Det har varit så mycket fokus nu inför de sista loppen med dubbeltävlingen förra helgen och nu Årefjällsloppet. Nu har luften gått ur mig.

– Nu hoppas jag på fint väder så det kan bli några härliga skarturer på fjället. Jag har inga stora planer för den närmaste tiden, jag ska ta dagarna som de kommer och utnyttja om det blir fint väder. Göra några toppturer och ha lite after ski.

Är det något du saknat att göra under säsongen så får plats nu?
Nej, inget speciellt. Jag gillar att träna och livet jag lever. Jag är nöjd och ska njuta av våren.

Träningsplaneringen för nästa säsong får vänta några veckor men några stora förändringar i träningen är inte att vänta för Persson.

– Man ska inte ändra på ett vinnande koncept, avslutar Emil Persson.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...