Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Björn Dählie, här tillsammans med Johannes Hösflöt Kläbo, tror att om det endast vore fri stil på världscupprogrammet så skulle intresset för längdåkning öka Europa. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Björn Dählie, här tillsammans med Johannes Hösflöt Kläbo, tror att om det endast vore fri stil på världscupprogrammet så skulle intresset för längdåkning öka Europa. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Björn Dählie vill slopa klassisk stil i världscupen

För att stoppa det minskade intresset för längdskidåkning i Europa så kommer den norska längdåkningslegenden Björn Dählie med förslaget att slopa klassisk stil i världscupen.
– Det är en förfärlig tanke för oss norrmän så klart, säger Björn Dählie i en intervju med VG.

I Sverige, Norge och Ryssland är intresset för att titta på längdåkning på TV stort. Men med dalande tittarsiffror för längdåkning ute i Europa så behövs något göras för att öka intresset och då kommer Björn Dählie, som har åtta OS-guld prisskåpet, med förslaget att slopa den klassiska tekniken.

– Det är en förfärlig tanke för oss norrmän så klart, men jag tycker det är på tiden att det bara står fristil på programmet i världscupen, VM och OS, säger Dählie till VG.

Skejttekniken är populärare i mellan-Europa och Dählie tror att om endast skejt stod på programmet så skulle fler länder vara med och kämpa om pallplatserna. Dählie menar även att det skulle ta bort fördelar från stora landslag då kostnaderna för utrustning halveras.

– Jag tror att det är så här vi får tillbaka konkurrensen. Ett sista argument är att det kommer vara enklare att växla mellan längdskidor och skidskytte, säger Dählie till VG.

Björn Dählie vill dock att den klassiska stilen ska finnas kvar inom långloppen.

FIS tävlingschef Pierre Mignerey säger så här om Dählies tankar:
– Björn Dählie har en poäng, utrustning är ett argument. Kanske får vi diskutera det här igen, men det står inte på agendan nu, kommenterar han till VG.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...