Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lennart Lill-Järven Larsson, en stor profil inom svensk längdåkning, har gått ur tiden 91 år gammal. FOTO: Roland Edlund.

Lennart Lill-Järven Larsson, en stor profil inom svensk längdåkning, har gått ur tiden 91 år gammal. FOTO: Roland Edlund.

”Lill-Järven” har gått ur tiden

En av Sveriges och Västerbottens stora skidåkare genom tiderna Lennart ”Lill-Järven” Larsson, Skellefteå har gått ur tiden.
Han ställde upp i 400 tävlingar och var bland de tre främsta 194 gånger. Lill-Järvens största framgång var guld i stafett i VM i Lahtis 1958. Han bäddade för guldet genom att på den andra sträckan åka ifrån konkurrenterna från dåvarande Sovjetunionen och Finland. Han var även med och tog brons i stafett i OS 1956.

Under sina aktiva år tävlade ”Lill-Järven” för SK Järven och ett par säsonger för IFK Umeå. I 17 år var han lärare på skidgymnasiet i Lycksele och han var även Sveriges första förbundskapten för längdåkarna.

2019 gav ”Lill-Järven” ut boken I klassiska spår tillsammans med Robert Tedestedt. I boken berättar Lill-Järven att han som treåring fick sina första skidor, hemgjorda av björk med brun översida. Han gjorde premiärturen inomhus på sin mammas trasmattor eftersom det var så kallt ute. Sedan hämtade han kuddar för att göra sitt första spår mer kuperat.

Han fortsatte att leka sig fram och använde sig ofta av egna metoder för att utveckla sin skidteknik och sin styrka. Ibland när han var liten brukade han titta på skuggbilden som föll på en hög plogkant och försökte efterlikna bilder han sett på sin idol Sven Utterström, skidlöpare från Boden.

’’Lill-Järvens’’ skidkarriär började på allvar när han var 16 år och vann Jörns kommuns skolmästerskap.

1953 började ”Lill-Järven” närma sig den absoluta skideliten. Han ingick då i en grupp unga skidåkare födda runt 1930 som kallades morgondagens män och bildades efter OS i Oslo 1952 då Sverige endast tog en medalj.

1966 gjorde han sista tävlingssäsong. För bara tre år, som 88-åring, sedan deltog Lill-Järven i Nasaloppet då han åkte 14 kilometer med start i sin födelseby Granbergsträsk och med mål i Jörn.

I samband med att boken I Klassiska spår gavs ut gjorde Sporten på Västerbottens-Kuriren en intervju med Lennart ”Lill-Järven” Larsson.

Om du tänker tillbaka på din aktiva karriär som skidåkare. Är det något du önskat att du skulle ha gjort annorlunda?
– Med tanke på det liv man förde och som det var runt omkring så var det nog inte så mycket annat som jag kunnat göra annorlunda. Man var tvungen att arbeta också på den tiden.

Varför tror du att skidor är en sådan folkkär sport i Västerbotten?
– Om man tittar historiskt så har Västerbotten alltid varit ett stort skiddistrikt. När jag växte upp så pratade Granbergsträskborna om gamla skidhjältar. Ernst Alm, Sven Utterström med flera. Det rotades i mig. Den fysiska styrkan som är grunden för skidåkning hölls väldigt högt i en by som Granbergsträsk.

Var det bättre förr?
– Det kanske inte var bättre men jag tror att vi hade roligare?

Vad var upphovet till det smeknamnet "Lill-Järven"?
– I SK Järven fanns redan ’’Stor-Järven’’, Tore Karlsson.

Lennart Larsson avled 26 mars. I februari fyllde han 91 år. Närmast anhöriga är hustrun Margareta och dottern Agneta med familj.

/Roland Edlund

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...