Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren fullständigt dominerat Visma Ski Classics i vinter med segrar i sex av åtta lopp. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Lina Korsgren fullständigt dominerat Visma Ski Classics i vinter med segrar i sex av åtta lopp. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

En säsong långt utöver det vanliga för Lina Korsgren

Lina Korsgren, Team Ramudden, har fullständigt dominerat Visma Ski Classics säsong XI.
Utöver totalsegern vann Korsgren också Visma Alp Trophy, Visma Nordic Trophy, bergspristävlingen och sprinttävlingen. Korsgren har i vinter visat en närmast osannolik nivå.
– Det har ju gått obeskrivligt bra, det är svårt att greppa, säger 33-årige Lina Korsgren till Längd.se.

Lina Korsgrens säsong är minst sagt outstanding med segrar i sex av säsongens åtta lopp. Lina började med en andraplats på Engadin La Diagonela sedan följde fyra raka segrar på Toblach-Cortina, Marcialonga, Jizerská 50 och Vasaloppet. Efter tredjeplatsen på Vålådalsrennet avslutade hon med att vinna båda Tåssåsen Criterium 64 och Årefjällsloppet.

Totalsegern i Visma Ski Classics tog Korsgren med 1820 poäng före teamkompisen Ida Dahl, som fick 1330 poäng. Visma Alp Trophy vann Korsgren med 670 poäng före Emilie Fleten, Team Koteng, med 550. Visma Nordic Trophy vann hon med 850 poäng före tvåan Fleten, med 615. Sprinttävlingen tog Korsgren med 289 poäng före Ida Dahl med 239. Bergspristävlingen vann hon med 194 poäng före Fleten med 134.

Dessutom vann Team Ramudden lagtävlingen med 1540 poäng före Lager 157 Ski Team på andra plats med 1440 poäng och Team Ragde Eiendom som trea med 1160 poäng. Det var första gången segern i lagtävlingen inte gick till ett norskt team.

Vi tog ett snack med Lina några dagar efter de tio milen på säsongsfinalen i Årefjällsloppet i lördags.

Hur upplevde du Årefjällsloppet?
– Som jag trodde så blev det ett tufft lopp. Speciellt med tanke på det varma vädret som gjorde att det gick så trögt i spåret. Det gick mycket upp och ner för mig under loppet. Några gånger kändes det som att nu orkar jag inte mer, jag var så trött. En stund senare var jag lite piggare igen, berättar Lina.

Vad säger du om avslutningen på loppet när ni var tillsammans med herrarna?
– Det blev ju verkligen en Grand Finale på loppet och säsongen. Herrarna fick se hur tungt det var att ligga längst fram i spåret. Jag själv var fokuserad på att ta min plats i spåret och hålla ryggen på Emilie (Fleten).

Kan du själv sammanfatta din säsong med sex segrar, en andra- och en tredjeplats?
– Det har ju gått obeskrivligt bra, det är svårt att greppa. Det känns både overkligt och naturligt på samma gång.

– Jag är väldigt ödmjuk inför det som hänt. Allt har klaffat för mig i vinter. Jag vet ju hur idrotten kan vara när det inte går så här fantastiskt bra.

Hur ser den närmaste tiden ut? Blir det start på SM i Kalix?
– Det blir inget SM. Jag ska försöka landa efter en intensiv period där vi varit en bubbla så länge. Efter att ha tävlat 21 mil på åtta dagar ska jag slappna av nu men jag ser förstås fram emot lite skön vårskidåkning också.

Lina Korsgren har tagit en säsong i taget under flera år nu. Det är dock redan klart att 33-åringen fortsätter en säsong till.

– Jag är inställd och motiverad för att tävla en säsong till, jag är inte klar än, fastlår Lina.

Vad säger du om hela Team Ramuddens framgångar i vinter? Det är ju du och din man Gustaf som byggt upp hela teamet.
– Jag känner stolthet att ha varit med och skapat det här. Vår vision att satsa på unga åkare har ju lyckats men att det skulle gå så här snabbt hade man inte kunnat tro.

– De unga åkarna bidrar med så mycket. De är så otroligt motiverade och ger mig inspiration och är en bidragande orsak till att jag verkligen måste göra mitt yttersta på träning och tävling.

Vad längtar du att göra vid sidan av skidåkningen nu i vår?
– Förhoppningsvis kunna träffa familj och vänner, gå ut och äta på en restaurang. De enkla sakerna, att få vara i en social miljö.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...