Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anton Karlsson vid målgången som tvåa i Vasaloppet 2021. Nu lägger Anton skidorna på hyllan. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson vid målgången som tvåa i Vasaloppet 2021. Nu lägger Anton skidorna på hyllan. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppstvåan lägger skidorna på hyllan

En stark profil inom Visma Ski Classics lägger skidorna på hyllan - Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team.
– Jag hittade rätt när jag kom till långlopp. Jag utvecklades och blev den bästa skidåkaren jag kunde bli, säger 31-årige Anton Karlsson till Längd.se.

Anton Karlsson klev in i Visma Ski Classics på allvar säsong VIII, 2017-2018, som en del av Lager 157 Ski Team. Karlsson visade direkt att sin starka sprintförmåga och vann den gröna sprinttröjan. En bedrift han upprepade även säsong IX.

Hela säsong X var Anton borta från tävlande då han blev tvungen att operera ryggen för diskbråck.

I vinter, säsong XI, var han tillbaka med ett stort mål, att vinna Vasaloppet. Det slutade med en andraplats bakom Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway. Det var Antons första och enda podiumplats i Pro Touren.

Tankarna att det skulle bli sista säsongen hade Anton redan under hösten. När sedan säsongen inte började så bra som han hoppats kände han att det var definitivt i samband med Marcialonga. Det som skulle kunna ändra på det var om han blev tvåa på Vasaloppet.

– Så när jag blev tvåa fick jag tänka till lite igen men jag landade ganska snabbt i att det var rätt beslut. Jag var inte beredd att göra de uppoffringar som krävs för nära och kära. Jag skulle själv inte må bra om jag fortsatte och inte gav hundra procent, berättar Anton.

Vad ska du göra nu?
– Jag kastar mig ut utan skyddsnät. Vi får se vad det blir. Det vore roligt om jag kunde jobba vidare med något inom skidåkning eller inom ekonomi där jag har utbildat mig, säger Anton och fortsätter;

– Det vore kul att kunna få ge tillbaka inom skidåkningen.

Vad är du mest nöjd med under karriären?
– Prestationen och jobbet jag gjorde för att komma tillbaka efter ryggoperationen är det jag är mest stolt över. Också det att jag varit så dedikerad under så lång tid, jag var ingen supertalang men jag har trott på det hela tiden.

Vad har varit roligast?
– Jag gillade att tävla på kortare distanser innan jag började med långlopp. Men det var på långlopp jag hittade rätt. Jag utvecklades och blev den bästa skidåkaren jag kunde bli, säger Anton och fortsätter;

– Sedan prestationskulturen i teamet och att man fick vara en lagspelare det har passat mig bra. De här åren när vi bott i Östersund många i teamet och tränat och tillbringat så mycket tid tillsammans och kommit varandra så nära. Det har varit roligt. Att glädjas åt andras framgång när man vet jobbet som ligger bakom.

Förra veckan meddelade Antons sambo Elin Mohlin att hon lägger skidorna på hyllan och nu gör alltså Anton samma sak. Redan i fjol somras var planen att paret skulle gifta sig men pandemin kom i vägen.

– Läget är ju inte bra nu heller. Jag säger som jag sagt förut, det blir Tegnell som får avgöra bör vi kan gifta oss, säger Anton.

Bredvid andraplatsen på Vasaloppet i vintras så har Anton fyra placeringar topp sex i Pro Touren: Kaiser Maximilan Lauf 2018 (5) Toblach-Cortina 2018 (4), Jizerská 50 2018 (6) och Vålådalsrennet 2021 (4). Bästa totalplaceringen i Visma Ski Classics kom också i vinter när Anton slutade sexa.

Innan karriären i Visma Ski Classics var Anton en av Sveriges bästa åkare på kortare distanser med många starka prestationer framförallt i sprint där han stod på gränsen till det svenska landslaget.

I ett specialavsnitt av Lager 157 Ski Teams Vasapodden berättar och sammanfattar Anton själv sin långloppskarriär. Du kan lyssna på den här på Spotify.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...