Jens Burman vann SM-tremilen på söndagen. FOTO: Hans Olsson.

Jens Burman vann SM-tremilen på söndagen. FOTO: Hans Olsson.

Dubbelt Åsarna – Burman vann SM-femmilen före Poromaa

Jens Burman, Åsarna IK, vann SM-femmilen i Kalix med en segermarginal på 33,4 sekunder till klubbkompisen William Poromaa som närmade sig på sista milen.
– Härligt att kunna ta segern på femmilen men det var jäkligt tungt i spåret, sa Burman i Expressens sändning.

– Det kändes bra i början men sedan fick jag lite småkramp efter halva loppet. Då tänkte jag hur ska det här gå. Jag lyckades hålla ihop det ganska bra men det var tungt, fortsatte Burman.

Det förstår man på mellantiderna. Men en mil kvar var Burman över minuten före Poromaa.

– Sista varvet var det kamp mot huvudet, sa Burman.

Poromaa avslutade starkt och var förstås nöjd med det.

– Jens är ju hur stark som helst och det här är ju den distansen han trivs bäst med, femmil med individuell start. Att jag kan vara relativt nära och göra en bra avslutning det är jag nöjd med, sa Poromaa i Expressens sändning.

– Planen var att jag skulle höja farten lite grann på slutet och jag tyckte jag kunde göra det men krampen om smygande. Så det är inte bara att höja farten men jag kunde hålla ihop det bättre än vad jag gjort tidigare, fortsatte han.

Johan Häggström, Piteå elit, hade länge en kamp med Poromaa om silvret men på slutet hängde han inte med när Åsarnaåkaren ökade farten och han fick nöja sig med bronset. Med sig på slutet av loppet hade han en minut tidigare startande klubbkompisen Fredrik Andersson som slutade fyra.

Där bakom följde två unga åkare, Gustaf Berglund från IFK Mora SK som sjua och sistaårsjunioren Truls Gisselman, Rehns BK, som blev åtta. Piteås Viktor Brännmark slutade nia och på tionde plats hittar vi Anders Södergren, knappa sju minuter bakom vinnaren. 43-årige Södergren håller formen fint måste man säga.

En åkare som överraskade i början av loppet var Södergrens klubbkompis i Hudiksvalls IF, Oscar Olsson. 21-åringen som vann JSM-guld på 20 kilometer för två år sedan har varit skadad hela året och gjorde nu säsongsdebut i vinterns sista lopp.

Han låg fyra halvvägs bara dryga minuten bakom Burman men sedan kroknade han rejält.

– Jag var helt slut sista varvet, sa Olsson i Expressens sändning.

Officiellt resultat

Resultat lagtävling

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...