Årefjällsloppet har röstats fram till Visma Ski Classics Event of the Year av Pro Teamens åkare och ledare. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Årefjällsloppet har röstats fram till Visma Ski Classics Event of the Year av Pro Teamens åkare och ledare. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

”Jättekul att få uppskattning”

I går presenterades att Årefjällsloppet som Visma Ski Classics Event of the Year. Något som förstås gläder de lilla organisationen bakom loppet i Vålådalen, Sverige.
– Det är jättekul att få den här uppskattningen, säger Latti Östlund som är ansvarig för skidspåren i området kring Vålådalen.

Många av Pro Teamens åkare har önskat en lång, utmanande bana i Pro Touren. Med Årefjällsloppets nya 100 kilometersbana, den längsta distansen hittills i Visma Ski Classics historia, fick de den utmaning de ville ha.

Vad sa åkarna till dig efter loppet?
– Att det var jobbigt och tufft men kul. Att föret var riktigt slitsamt men att banan gick i en fantastiskt vacker miljö, berättar Östlund

– Andrew Musgrave (Team Koteng) sa: ”varför har ingen berättat om det här området för mig tidigare. Det är ju inte långt från Trondheim”, fortsätter Östlund och lägger till;

– Nu är det några team som bokat sig för både sommar- och försäsongsläger i Vålådalen. Det känns roligt.

Det är för övrigt fortfarande mycket fina förhållanden i området.

– Det har kommit två decimeter nysnö så nu är det helt fantastiska förhållanden, informerar Östlund.

Latti Östlund är ansvarig för skidpåren i området kring Vålådalen.Latti Östlund är ansvarig för skidspåren i området kring Vålådalen.

Vad är det svåraste med att arrangera ett lopp över tio mil i fjällterräng?
– Att det inte finns någon bilväg så man måste använda skoter för att titta på alla punkter längs banan där det kan finnas problem. Det krävs mycket kommunikation med de som jobbar med banan.

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, vann herrklassen på Årefjällslloppet och fick en fin avslutning på säsongen. Nygaard var en av de åkare som önskat ett riktigt långt och tufft lopp.

– Det var en fantastiskt fin bana. Nu hade vi inte tur med förhållandena den här gången. Jag hoppas vi får komma tillbaka och åka banan igen kommande säsonger. Det var ändå imponerade hur de hade jobbar med att få till banan så bra, säger Nygaard.

– Vi behöver en mix av lopp mellan 50 och 100 kilometer i Pro Touren, fortsätter Nygaard.

Andreas Nygaard på väg mot segern i Årefjällsloppet här följd av teamkompisen Karstein Johaug (6:a) och Ari Luusia (3:a), Vltava Fund Ski Team. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Andreas Nygaard på väg mot segern i Årefjällsloppet här följd av teamkompisen Karstein Johaug och Ari Luusia, Vltava Fund Ski Team. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...