Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet.
– Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. Det gäller att passa på så länge vi har natursnö, säger längdlandslaget vallachef Petter Myhlback till Längd.se.

– Vi är här med vallalastbilen och det är fina förhållanden. Runt minus sex på morgonen och sedan blir det varmare. Det är fina möjligheter för olika tester och den här veckan har vi samarbete med skidskyttarna också, fortsätter Myhlback.

Det sker även tester med FIS testapparatur för kommande fluorförbud. I samband med världscupen i Falun i vintras genomfördes tester med en så kallad ”Fluorine Tracker”. Då var inte testresultaten tillfredställande. Det rapporterades sedan att testerna fungerade bättre i samband med världscupen i skidskytte i Östersund.

– Det vi testar nu är stabilare än tidigare. Testverktyget hittar högfluor och högfluorpulver hittar den solklart. Vallar vi med fluorfritt så ger den inget utslag. Men det här handlar om labbmiljö. Jag tror det ligger ganska långt bort i tiden innan det är något som fungerar i samband med tävlingar, säger Myhlback.

Så du tror inte på något fluorförbud till OS-vintern?
– Jag är skeptisk till att det ska kunna genomföras till vintern. Då måste det hända otroligt mycket de närmaste veckorna, säger Myhlback och fortsätter;

– Jag välkomnar ett förbud och är gärna fortsatt med och hjälper till så mycket jag kan i det arbetet. Men jag tror ett förbud kommer en bit in i framtiden.

Nyligen stod det klart att två av de svenska landslagsvallarna inte blir kvar i organisationen kommande vinter. Det handlar om Rikard Andreasson och Ulf Eriksson. Häromdagen blev det klart att finländaren Martin Norrgård, som i vintras var finsk vallachef, är en av ersättarna. Norrgård gör därmed comeback i det svenska vallateamet.

– Vi hade kontakt med honom även i fjol men då kunde vi inte komma överens. Han var förstås hedrad av uppdraget som finsk vallachef. Vi har haft kontakt löpande och jag tror han längtade tillbaka till oss, att han ville vara en del av vår grupp, säger Myhlback.

Det har i media skrivits en del om att Rikard Andreasson och Ulf Eriksson slutar i det svenska vallateamet och att åkare som Ebba Andersson och Johan Häggström som haft Rikard respektive Ulf som personliga vallare varit besvikna.

Myhlback kommenterar det så här:
– Svenska skidförbundet fungerar ju som vilket företag som helst i det här sammanhanget. Personalfrågor sköts internt.

– Jag önskar ju att tilliten finns att vi gör vårt bästa för att det ska bli så bra som möjligt för åkarna.

Med Norrgård som nyrekrytering så fattas fortfarande en vallare till teamet.

– Det handlar om ytterligare en anställning från oktober och över OS. Vi söker förstås en erfaren vallare och jag funderar på om vi inte ska annonsera och inleda en ansökningsprocess. Bland det viktigaste är att hitta en person som kan bygga bra relationer med åkarna, avslutar Myhlback.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...