Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet.
– Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. Det gäller att passa på så länge vi har natursnö, säger längdlandslaget vallachef Petter Myhlback till Längd.se.

– Vi är här med vallalastbilen och det är fina förhållanden. Runt minus sex på morgonen och sedan blir det varmare. Det är fina möjligheter för olika tester och den här veckan har vi samarbete med skidskyttarna också, fortsätter Myhlback.

Det sker även tester med FIS testapparatur för kommande fluorförbud. I samband med världscupen i Falun i vintras genomfördes tester med en så kallad ”Fluorine Tracker”. Då var inte testresultaten tillfredställande. Det rapporterades sedan att testerna fungerade bättre i samband med världscupen i skidskytte i Östersund.

– Det vi testar nu är stabilare än tidigare. Testverktyget hittar högfluor och högfluorpulver hittar den solklart. Vallar vi med fluorfritt så ger den inget utslag. Men det här handlar om labbmiljö. Jag tror det ligger ganska långt bort i tiden innan det är något som fungerar i samband med tävlingar, säger Myhlback.

Så du tror inte på något fluorförbud till OS-vintern?
– Jag är skeptisk till att det ska kunna genomföras till vintern. Då måste det hända otroligt mycket de närmaste veckorna, säger Myhlback och fortsätter;

– Jag välkomnar ett förbud och är gärna fortsatt med och hjälper till så mycket jag kan i det arbetet. Men jag tror ett förbud kommer en bit in i framtiden.

Nyligen stod det klart att två av de svenska landslagsvallarna inte blir kvar i organisationen kommande vinter. Det handlar om Rikard Andreasson och Ulf Eriksson. Häromdagen blev det klart att finländaren Martin Norrgård, som i vintras var finsk vallachef, är en av ersättarna. Norrgård gör därmed comeback i det svenska vallateamet.

– Vi hade kontakt med honom även i fjol men då kunde vi inte komma överens. Han var förstås hedrad av uppdraget som finsk vallachef. Vi har haft kontakt löpande och jag tror han längtade tillbaka till oss, att han ville vara en del av vår grupp, säger Myhlback.

Det har i media skrivits en del om att Rikard Andreasson och Ulf Eriksson slutar i det svenska vallateamet och att åkare som Ebba Andersson och Johan Häggström som haft Rikard respektive Ulf som personliga vallare varit besvikna.

Myhlback kommenterar det så här:
– Svenska skidförbundet fungerar ju som vilket företag som helst i det här sammanhanget. Personalfrågor sköts internt.

– Jag önskar ju att tilliten finns att vi gör vårt bästa för att det ska bli så bra som möjligt för åkarna.

Med Norrgård som nyrekrytering så fattas fortfarande en vallare till teamet.

– Det handlar om ytterligare en anställning från oktober och över OS. Vi söker förstås en erfaren vallare och jag funderar på om vi inte ska annonsera och inleda en ansökningsprocess. Bland det viktigaste är att hitta en person som kan bygga bra relationer med åkarna, avslutar Myhlback.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...