VM-drottningen Jonna Sundling, här vid SM i Kalix, siktar förstås mot att stå högst upp på pallen vid Peking-OS nästa vinter. Då går sprinten Sundlings favoritteknik, skejt. FOTO: Hans Olsson.

VM-drottningen Jonna Sundling, här vid SM i Kalix, siktar förstås mot att stå högst upp på pallen vid Peking-OS nästa vinter. Då går sprinten Sundlings favoritteknik, skejt. FOTO: Hans Olsson.

Sundling siktar högst upp på pallen - trots hög höjd på OS

Med två VM-guld i bagaget från VM i Oberstdorf så flög Jonna Sundling hem på lätta vingar.
Nyligen avslutade hon säsongen med två guld och ett silver på SM i Kalix och redan nu finns tankarna på OS-sprinten nästa vinter.
– OS är ett solklart mål och jag siktar förstås på att stå högst upp på pallen, säger 26-åriga Sundling till Längd.se.

Jonna Sundling kan se tillbaka på en säsong där hon äntligen fick allt att stämma när det var dags för VM i Oberstdorf. VM-guld i sprint, i överlägsen stil, mer än två sekunder före tvåan Maiken Caspersen Falla. Några dagar senare nytt guld i sprintstafetten tillsammans med Maja Dahlqvist.

Säsongsavslutningen vid SM i Kalix för knappt två veckor sedan blev också ett medalj-kalas för Sundling. Hon åkte slutsträckan för Piteå elit som vann stafetten, sedan ryckte hon ifrån Frida Karlsson och avgjorde sprintstafetten. På den avslutade tremilen blev det silver bakom klubbkompisen Ebba Andersson.

– Det känns jättebra. Man tar ju gärna med sig det sista man gjorde på säsongen på väg mot nästa, säger Sundling.

Efter SM-tävlingarna i Kalix har Jonna fortsatt att träna på och utnyttjat våren till mycket skidåkning. Så kommer det se ut en vecka till men sedan väntar ett break på två veckor för Östersundsboende Sundling.

Vad ska du göra då?
– Jag har inte planerat något mer än att två kompisar ska komma hit. Pandemin gör ju att man inte kan hitta på så mycket. Jag är dock hemmakär så det går bra för mig. Jag ska försöka hålla träningen åt sidan och umgås med vänner och familj i den mån det går. Det är något jag längtat efter.

Allt föll på plats vid VM i Oberstdorf för Jonna den här gången. Vägen dit har inte varit spikrak. Hon missade VM 2017 på grund av sjukdom, blev inte uttagen till OS 2018 och föll i sprintfinalen på VM 2019 och åkte i mål som fyra med bruten stav.

2021 kom revanschen.

– Det var jätteskönt! Jag hade verkligen optimerat allt och laddat så hårt för VM. Jag var noggrann med allt och var självisolerad för att inte bli sjuk. Jag tänkte att nu jäklar ska jag vara extra noga med allt jag kan påverka. Jag handlade all mat online och offrade en hel del men det var så värt det, säger Sundling och fortsätter;

– Jag hade en väldigt tydlig plan hur jag skulle agera kring allt vid VM-sprinten. Det var så otroligt skönt när jag lyckades.

Segern på VM-sprinten var Jonnas första seger för säsongen. Det var också karriärens första seger i en sprint i klassisk stil för skejt-specialisten.

– Jag har ju nosat på segrar i klassiskt förut och visste att jag skulle kunna vinna om allt stämde.

Med en tydlig plan och bra form kände Sundling att den här gången skulle det kunna gå vägen när det var dags för VM-sprint den 25 februari.

– Jag har aldrig åkt en tävling med bättre självförtroende än VM-sprinten. Jag hade förberett mig så bra och visste precis vad jag skulle göra. Jag hade min plan och fokus på vad jag själv skulle göra. Planen vara att vara offensiv, det fick bära eller brista.

Hur kom du fram till planen?
– Jag funderade först mycket själv och bollade sedan med mina tränare Magnus (Ingesson) och Stefan (Thomson).

På VM-sprinten var Jonna suverän hela dagen. Efter fjärde plats i prologen var hon omutlig i såväl, kvart, semi som final. Hon följde sedan upp det med VM-guld på teamsprinten tillsammans med Maja Dahlqvist tre dagar senare.

Vad har varit den bästa känslan efter VM-gulden?
– Att jag kunde bevisa för mig själv att jag kunde vara däruppe. Det bästa var att allt stämde enligt planen och att jag fick betalt för allt slit. Det var värt varje minut av allt kämpande. När jag haft tyngre perioder har tvivlet funnits där ibland.

Segern på VM-sprinten var som sagt Jonnas första seger i vintras. På världscuptävlingarna innan hade hon inte det bästa flytet. Det blev några piruetter på skidorna och en del strul i flera lopp.

– Men det är klart att det var bättre att det strulade i Ulricehamn än på VM, säger Sundling.

En sak som Jonna brottats med de senaste åren är en del problem med fötterna. Det är dock hon kommit bra tillrätta med nu.

– De mår bra nu och jag vet vad de tål och kan hålla det i schack. Jag har inte haft några problem det senaste året. Jag måste dock vara noggrann och förebygga med tejpning och sulor inför varje träningspass.

Det är för rörlig stortåled som är problemet.

– Vid löpning har jag fått hålla mig till finare underlag. Det är vid löpning i obanad terräng som det kan bli problem. Det gäller att hitta bra skor och ha en bra balans i löpträningen.

Någon detaljplan för träningen inför OS i Peking är inte satt än. Jonna har börjat fundera en del själv och kommer att lägga planen tillsammans med Ingesson och Thomson under den kommande viloperioden.

– Grunden lär bli den samma som inför den här vintern. I höstas var jag sliten och fick dra i handbromsen en del. Därför lär det bli samma mängd på träningen och inte mer. Det kommer troligtvis att skilja en del på intervall- och styrketräning för att inte bli för sliten, berättar Sundling.

I sista loppet för säsongen tog som sagt sprintspecialisten Jonna silver på SM-tremilen bakom Ebba Andersson. Att fortsätta utvecklas som distansåkare är viktigt för henne men…

– Jag är fortfarande mest en sprinter och sprint är roligast, fastslår hon.

På OS i Peking gå sprinten i skejt och Jonna har redan nu ställt in tankarna mot mästerskapet i Kina som kommer bli hennes första OS.

– Jag älskar ju skejt och OS är ett solklart mål. Jag siktar förstås på att stå högst upp på pallen.

En faktor som blir viktig under och inför OS är att tävlingarna går på hög höjd, 1700 meter över havet.

– Jag vet att jag kan åka bra på hög höjd men jag behöver acklimatisera mig. Som det var under Tour de Ski i Val Müstair, när vi bodde lågt och tävlade på hög höjd, fungerade det inte alls. Då kändes det som jag inte kunde åka skidor alls när vi tävlade.

– Det behövs uppladdning två-tre veckor på hög höjd för att det ska fungera bra, säger Sundling.

Jonna Sundling är redo att göra träningsjobbet inför nästa mästerskap, OS i Peking. FOTO: Privat.Jonna Sundling är redo att göra träningsjobbet inför nästa mästerskap, OS i Peking. FOTO: Privat.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...