Stian Hoelgaard, här i mål som tvåa på Årefjällsloppet, lämnar Team Koteng. Hamnar norrmannen i ett svenskt eller norskt lag kommande säsong av Visma Ski Classics? FOTO: Visma Ski Classics Magnus Östh.

Stian Hoelgaard, här i mål som tvåa på Årefjällsloppet, lämnar Team Koteng. Hamnar norrmannen i ett svenskt eller norskt lag kommande säsong av Visma Ski Classics? FOTO: Visma Ski Classics Magnus Östh.

Silly Season: Hoelgaard lämnar Team Koteng – för ett svenskt team?

Stian Hoelgaard lämnar Team Koteng men satsar vidare i annat långloppsteam. Norrmannen som har fem pallplatser i Vasaloppet fortsätter jaga sin första seger i Visma Ski Classics men i andra färger än Team Kotengs gula dräkt. Blir det i ett svenskt eller norskt team?
– Jag kan inte säga vilket lag det blir än men jag är mycket motiverad att satsa vidare, säger den 29-årige norrmannen.

Hoelgaard är Vasaloppsspecialisten som var på pallen fem år i rad och 2020 var snubblande nära att vinna när Petter Eliassen passerade honom precis före mållinjen.

I år blev inte Vasaloppet någon succé för honom, han slutade 38:a. Dagarna efter loppet blev han sjuk.

– Kanske var det något på gång redan under tävlingen. Sedan gick det riktigt tungt i de kommande tävlingarna. Kroppen var sliten och fick ingen återhämtning, berättar Hoelgaard.

Till den tio mil långa säsongsavslutningen Årefjällsloppet var dock kroppen fit for fight igen och Hoelgaard spurtade in som tvåa bakom Andreas Nygaard.

– Det var viktigt och kul och få med sig den avslutningen. Det gick okej på loppen i januari med sedan var det som sagt tungt med Vasaloppet och dubbelloppen i Vålådalen där efter.

Det är klart att du lämnar Team Koteng för ett nytt team?
– Jo, så blir det. Det ska bli kul och inspirerande att pröva något nytt. Få ny input och träffa nytt folk, berättar Hoelgaard.

Blir det ett svenskt eller norskt team?
– Jag kan inte säga vilket lag det blir än, säger Hoelgaard.

Ska vi spekulera kring lag så behöver ju Lager 157 Ski Team förstärka sedan både Anton Karlsson och Andreas Holmberg slutat. Som vi skrev förra veckan så finns det uppgifter om att Team Curira hårdsatsar. Hoelgaard skulle bli en fin förstärkning där förstås. Bland de norska teamen så vill säkert Team Kaffebryggeriet stärka truppen ytterligare eller är det kanske så att Tord Asle Gjerdalen bygger ut sitt Team XPND Fuel of Norway?

Hur går det då för Team Koteng som varit ett av de dominerande lagen i Pro Touren under många år? Det tappar Hoelgaard och det mesta talar också för att Emilie Fleten finns i ett annat lag till säsong XII. Det ser tufft ut för det gula Trondheimsbaserade laget.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...