William Poromaa utnyttjar april till många och långa pass på skidorna i fjällen. FOTO: Privat.

William Poromaa utnyttjar april till många och långa pass på skidorna i fjällen. FOTO: Privat.

Poromaa ser fina utvecklingsmöjligheter

William Poromaa levererade en mycket stark första säsong som senioråkare. Toppformen prickade han till VM med två niondeplaceringar.
Nu glider han fram i fjällterräng och tänker på fortsatt utveckling inför OS-vintern.
– Det gäller väl att bli bättre på lite av varje men det känns ju fint att veta att man hänger med ganska bra och samtidigt har saker att jobba med för att utvecklas, säger den 20-årige Åsarnaåkaren.

Calle Halfvarsson kallade William Poromaa för frälsaren inför säsongen. Det kan ju vara ett ganska tungt ok att bära för en 20-åring men William klarade det med glans. Redan i säsongsöppningen i Bruksvallarna visade han att han skulle bli att räkna med en andraplats och en seger.

På världscuppremiären i Ruka en vecka senare var han klart bäst av svenskarna på 15:e plats. Då som 19-åring, William har födelsedag dagen före julafton.

– Det gick ju bra direkt i Ruka men då var mycket nytt och jag var lite osäker, men jag gjorde ju bra lopp, säger William.

Hur sammanfattar du säsongen? Blev den som du hoppats?
– Både och. Jag kände ju under sommar och höst att jag hängde med och var stark emot de andra i landslaget. Det var ändå svårt att veta var jag skulle stå när säsongen drog igång. Det var spännande inför premiären i Bruksvallarna.

– Det var skönt att känna att man var med långt fram direkt där.

Du gjorde en stabil första säsong som senior! Det är långt ifrån alla 20-åringar som klarar det!
– Det känns skönt. Det är bra att veta att man har en hög lägstanivå.

När hade du bästa känslan under tävling i vintras?
– Bästa känslan hade jag på skiathlonloppet på VM. Det tar jag verkligen med mig att jag prickade formen och kunde vara med och fajtas där.

William slutade nia i loppet men det kunde ju blivit bättre än så. Vid skidbytet låg han bara några få sekunder bakom täten när han tappade han skidan. Där gick många dyrbara sekunder och en panikkänsla infann sig. Men trots missödet jobbade han sig tillbaka in i loppet och avslutade starkt.

Han följde upp den insatsen med en ny niondeplats på 15 kilometer, en stark sista sträcka på stafetten där dock Frankrikes Lapierre blev lite för svår i kampen om bronset på slutet. William avlutade VM med att bli tolva på femmilen. Hur många 20-åringar har gjort ett så stabilt första VM?

Tävlingssäsongen avslutade William med ett silver på SM-femmilen bakom klubbkompisen Jens Burman för två och en halv vecka sedan. Någon vila har det inte blivit efter det, istället har det handlat om mycket vårskidåkning med bas i Tänndalen där sambon Frida Karlssons föräldrar har en stuga.

– Det är så lätt att få till mycket träning nu och det är skonsamt med skidåkning. Det blir mest långa och lugna pass, berättar William och fortsätter;

– Jag tränar på ganska fritt någon vecka till. Sedan ska jag sitta ner med Lars (landslagstränaren Ljung) och lägga planen. Jag har lite egna tankar och Lars sitter säkert och funderar också. Jag tror ändå det kommer att bli ganska lika träning som senaste året. Samarbetet med Lars fungerar väldigt bra och vi har roligt på vägen.

Är det några speciella bitar som du själv tänker på att du ska utveckla?
– Jag har förstås en del att jobba på när det gäller kapaciteten. Det gäller väl att bli bättre på lite av varje men det känns ju bra att veta att man hänger med ganska bra och samtidigt har saker att jobba med för att utvecklas. Det är också lite teknikbitar att slipa på. Jag är ödmjuk inför jobbet som väntar.

Blir det någon viloperiod?
– Jag funderar på att ta några lugna dagar i maj innan barmarksträningen drar igång på allvar.

OS går på hög höjd. Hur känner du inför det?
– Jag fick en del bra erfarenhet i vintras med tävlingarna både i Val Müstair och Engadin. Det tar jag med mig och jag känner inte att hög höjd ska missgynna mig. Samtidigt ska jag lära mig mer och förstå hur kroppen svarar när man är på höjd.

Det har blivit många timmar på skidorna de senaste veckorna för William Poromaa. Snart lägger han träningsplanen inför den kommande OS-vintern. FOTO: Privat.Det har blivit många timmar på skidorna de senaste veckorna för William Poromaa. Snart lägger han träningsplanen inför den kommande OS-vintern. FOTO: Privat.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...