Calle Halfvarsson tar ny sats inför OS i Peking. Kommer han äntligen lyckas nå medalj på ett mästerskap? FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Calle Halfvarsson tar ny sats inför OS i Peking. Kommer han äntligen lyckas nå medalj på ett mästerskap? FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Halfvarsson tar nya tag inför OS i Peking

Calle Halfvarsson har karriärens sämsta säsong bakom sig med idel motgångar. Den 32-årige Sågmyrasonen ger sig dock inte. Nu laddar han om inför nästa vinter med OS i Peking i sikte.
– Nu är jag taggad för en ny satsning mot OS, säger Halfvarsson till Längd.se.

Tidig höst 2020 såg allt bra ut för Calle Halfvarsson. Tester visade att han var i toppslag, bättre än någonsin. Sedan gick allt snett. Han fick problem med bihålorna och problemen gav sig inte och han behandlades med en lång penicillinkur på en hel månad.

– Jag var i så bra form i höstas och sedan blev det nästa två månader utan träning när jag åt penicillin. Sedan blev det mycket stress när säsongen skulle igång till slut fungerade det inte mentalt, berättar Halfvarsson.

Tävlingssäsongen blev väldigt upphackad för Calle. Han åkte i premiären i Bruksvallarna där han var tvåa på sprinten och fyra på 15 kilometer skejt. Sedan försökte han hämta igen tappad träning och säsongsdebuten i världscupen blev inte förrän på Tour de Ski efter nyår.
Där blev han som bäst 15:e på jaktstaren i Val Müstair (med 14:e åktid). Kroppen svarade inte bra och på masstarten i Val di Fiemme bröt Halfvarsson loppet och avslutade touren.

Calle försökte ladda om inför VM på nytt, bland annat med tips från Gunde Svan, men på världscupen i Falun i slutet på januari var det ingen ljusning i tunnel med två lopp kring 30:e plats.

– Det var tungt med tävlingarna i Falun innan VM. Jag fick inget kvitto och det var mycket osäkerhet innan VM. Jag ville ju ändå tro på det, berättar Halfvarsson.

Han startade på skiathlonloppet i VM men bröt och åkte hem till Sverige.

– Det blev tidig semester i år, konstaterar han.

Hur är statusen nu. Är kroppen ok?
– Både ja och nej. Det har känts okej den sista tiden och jag har åkt en del skidor i fjällen och startat upp träningen igen.

Halfvarsson är tydlig över att han måste ändra sin träning inför OS-vintern.

– Jag måste göra det annorlunda. Det ska bli mindre med intervallträning. Jag har kört för mycket fart och det har skapat för tidig form. Jag har haft svårt att ta det tillräckligt lugnt på träning. Nu ska jag försöka hålla mig lugnare. Det har ofta varit så att jag tänkt för mycket på VM eller OS under träningspassen, helt plötsligt har jag åkt nästan i tävlingsfart när det skulle vara ett A1-pass (lugn distansträning).

Vi har hört det här förut från Calle. Ska han lyckas balansera sin träning rätt den här gången?

Inför den gånga vintern hade du både Mathias Nilsson och Mattias Reck som tränare. Hur ser det ut inför OS-vintern?
– Det har blivit lite för många kockar som rört om i grytan för mig har vi konstaterat. Nu kommer jag endast ha Mathias som tränare. Vi finns ju nära varandra här i Falutrakten, säger Halfvarsson.

Inför VM i Oberstdorf pratade du om att det var femmilen som var det stora målet. Hur tänker du inför OS?

– Det blir distansloppen som jag satsar på men inte specifikt femmilen.

– Nu ska jag dock först ha fokus på att bygga en bra grund och göra rätt saker, inte börja tänka på OS för tidigt.

I vintras fick vi höra att du tränat styrka som en bodybuilder. Men det var styrka du inte fick nytta av i skidspåret. Hur tänker du kring styrketräningen nu?

– Ja, det blev lite för mycket av tung styrketräning. Jag har svårt att se att någon i världseliten var starkare än mig men det var inget jag fick nytta av i skidspåret, snarare blev jag lite för tung. Nu ska det bli sparsamt med styrka, jag ska bara fokusera på bålstyrka under grundträningen.

Hur ser vardagsträningen ut. Tränar du mest själv där hemma i Sågmyra?
– Ja, det blir mycket träning själv hemifrån men planen är att träna mer med DSA (Dala Sports Academy) framöver. Det är många starka grabbar där och vi kan sparra varandra.

Även om du själv inte fick den säsong du önskat så har du kunnat se landslagskompisar som Jens Burman, William Poromaa och Oskar Svensson göra bra resultat i världscupen och på VM. Vad tänker du kring deras insatser?
– Det har varit kul att se dem åka bra. Jag tror vi kan ha ett riktigt bra stafettlag på OS om vi är fyra åkare i bra slag.

Däremot har din vapendragare Viktor Thorn lagt skidorna på hyllan. Hur känns det?
– Det var en tråkig nyhet, vi har ju kamperat mycket ihop. Vi håller dock kontakten och vi brukar faktiskt träna ihop på distans, ha varandra i hörlurarna så vi kan snacka på.

Halfvarsson har tre segrar (två i sprint i och en på 10 kilometer fri stil) och 14 pallplatser i världscupen. På mästerskap har han dock aldrig lyckats fullt ut i ett individuellt lopp. Calle har tre sjätteplatser som bäst: 15 km fri stil i Val di Fiemme 2013, Skiathlon i Falun 2015 och 50 km i Seefeld 2019.

Sina 32 år till trots måste Halfvarsson fortfarande räknas till en av de största talangerna i Sverige. Kommer han lyckas att få allt på rätt plats och nå en pallplats på OS i Peking?

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...