Anna-Karin Strömstedt och Per Forsberg blir Viaplays längdskidåkningskommentatorer. FOTO: Ulf Berglund/NENT Group.

Anna-Karin Strömstedt och Per Forsberg blir Viaplays längdskidåkningskommentatorer. FOTO: Ulf Berglund/NENT Group.

Strömstedt och Forsberg kommenterar längdåkningen på Viaplay

NENT Group har gjort klart med längdskidåkningskommentatorer till sin vintersportsatsning. Per Forsberg och före detta elitåkaren Anna-Karin Strömstedt ska sätta ord på vad som sker i spåren under Viaplays sändningar.
– Det här är ett drömuppdrag. Längdskidåkning är min hemmaplan, och det känns hedrande, ärofyllt och otroligt kul, säger Per Forsberg.

Kommande vinter tar NENT Group över rättigheterna för flera av de största vintersporterna, däribland nationalklenoden längdskidåkning. Nu står det också klart vilka som kommer att kommentera världscup- och VM-tävlingarna kommande säsonger.  

– Vi är väldigt glada över att presentera Per Forsberg och Anna-Karin Strömstedt som Viaplays kommentatorspar i vår längdsatsning. Per gjorde ett strålande arbete då han kommenterade skidor för oss i OS i Sotji. Och Anna-Karin kommer in med stor erfarenhet, en enorm kunskap och en fantastisk nyfikenhet kring sporten. De är dessutom väldigt samspelta då de känner varandra sedan tidigare, säger Per Nunstedt, sportchef på NENT Group. Strömstedt tävlade på absolut högsta nivå både som längdskidåkare och skidskytt.

–  Jag körde sistasträckan på Turin-OS 2006 och höll på att ordna en medalj. Men vi blev fyra, och det grämer mig fortfarande, säger Strömstedt som 2009 valde att gå över till skidskyttet.

Hon lyckades slå sig in i landslaget även där, innan den aktiva karriären avslutades 2014.

– I efterhand ångrar jag att jag slutade för tidigt, inte minst för alla detaljer jag upptäckte i efterhand. Jag hade önskat att jag haft den kunskapen när jag höll på.

Och det är bland annat den detaljkunskapen hon brinner för att dela med sig av som expert till Viaplays tittare.

– Det var självklart för mig att tacka ja till den här möjligheten, och behövde egentligen ingen betänketid alls. Jag har längtat tillbaka till elitmiljön och prestera, fast nu på ett annat vis. Jag är väldigt engagerad i längdskidåkningen och kan kalla mig för en nörd. Och det blev en positiv överraskning att jag och Per fick jobba tillsammans.

Respekt för uppdraget
Strömstedt och Per Forsberg har jobbat tillsammans förut, som speakers på O-Ringen och Skidspelen i Falun.

– Vi har ingen startsträcka, och behöver inte lära känna varandra. ”AK” blir perfekt i den här rollen. När den gröna lampan lyser blir vi oerhört professionella båda två, säger Forsberg och fortsätter:

– Man ska ha den största respekt för uppdraget, men samtidigt vet jag vad vi kan, och det gör mig trygg. Det är en känsla jag hoppas förmedla till tittarna.

Forsberg är verkligen ingen nybörjare i sammanhanget. Under flera år var han huvudreferent för Radiosportens längdskidåkningssändningar, där han tog över efter legendariske Åke Strömmer. Sedan 2005 har han jobbat på NENT Group, och gjorde bland annat OS 2014 och det klassiska stafettloppet som Charlotte Kalla avgjorde på upploppet.

– Jag kände att det kunde bli ett historiskt lopp när Charlotte gick ut 26 sekunder efter Finland och Tyskland. Hon knaprade in sekund för sekund, och inne på arenan tog hon kurvan exemplariskt och fick väldigt bra fart in över upploppet. Det var så stort.

Nu hoppas Forsberg och Strömstedt på nya klassiska ögonblick.

– Ebba Andersson och Frida Karlsson har alla möjligheter att utmana Therese Johaug, och sedan är det kul att Charlotte Kalla kör vidare, hon betyder mycket för laget med sin erfarenhet, säger Strömstedt och får medhåll av Forsberg:

– Tjejerna har en fantastisk bredd, och förhoppningsvis kan de dra med sig killarna. Jag hoppas Jens Burman kan lyfta sig ett snäpp, och vi har sett att det finns potential i William Poromaa.

Redan under måndagen debuterar Forsberg och Strömstedt i sina nya roller, då Svenska skidförbundet presenterar landslagsuttagningen på Viaplay från klockan 13.00.   

Så sänder NENT Group vintersporten
Viaplay blir vintersportens nya hemvist och erbjuder allt från NENT Groups skidsporträttigheter – reklamfritt. Samtliga tävlingar kommer att vara tillgängliga i sin helhet 48 timmar från sändningsslut räknat. TV6 kommer att sända allt från NENT Groups längdskidåkningsrättigheter, upp till hälften av de alpina tävlingarna samt ett urval av tävlingarna i freestyle och backhoppning.V Sport-kanalerna kommer sända en stor del från NENT Groups vintersporträttigheter.

NENT Groups nya vintersport-profiler
Johanna Ojala, programledare
Peter Jihde, programledare
Johan Olsson, längdskidåkningsexpert
Frida Hansdotter, alpin expert
Lovisa Giertta, programledare/reporter
Per Forsberg, kommentator längdskidåkning
Anna-Karin Strömstedt, längdskidåkningsexpert

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...