Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Norske vasaloppsspecialisten Stian Hoelgaard åker för svenska Team Curira kommande säsong i Visma Ski Classics. FOTO: Team Curira.

Norske vasaloppsspecialisten Stian Hoelgaard åker för svenska Team Curira kommande säsong i Visma Ski Classics. FOTO: Team Curira.

Silly Season: ”Hoelgaard är en drömvärvning”

Stian Hoelgaard är vasaloppsspecialisten som var på pallen fem år i rad i Vasaloppet. 2020 var han snubblande nära segern när Petter Eliassen passerade honom precis före mållinjen.
Nu är den 29-årige norrmannen klar för hårdsatsande svenska långloppslaget Team Curira.
– Jag ser verkligen fram emot vintern i mitt nya lag. Jag är så motiverad och jag har fått ett otroligt gott intryck av Team Curira, säger Hoelgaard till Längd.se.

För ett par veckor sedan kunde vi berätta att det var klart att Stian Hoelgaard skulle lämna norska Team Koteng och att det kanske skulle bli fortsatt satsning i ett svenskt team. Nu är det alltså klart att det blir västerbottenbaserade Team Curira.

Var det aktuellt med något norskt team också?
– Det var lite fram och tillbaka ett tag, om Koteng skulle fortsätta som team. Jag bestämde mig ändå ganska tidigt för Curira, berättar Hoelgaard.

Den gångna vintern gick inte riktigt som planerat för Hoelgaard men avslutningen blev bra, han spurtade in som tvåa bakom Andreas Nygaard på tio mil långa Årefjällsloppet. Genom åren har Hoelgaard tagit hela tolv pallplatser i Visma Ski Classics sedan tredjeplatsen på Marcialonga 2016, men ännu har han ingen seger.

2020 såg han ut att vinna Vasaloppet men Petter Eliassen passerade honom precis före mållinjen. Ett tufft ögonblick för honom. 2016 till 2020 har han följande resultatrad på Vasaloppet: 2, 3, 3, 2, 2.

Så här nära vara Stian Hoelgaard segern i Vasaloppet 2020. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Så här nära vara Stian Hoelgaard segern i Vasaloppet 2020. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vad blir fokus i träningen för att nå en efterlängtad seger?
– Fokus blir att få upp kapaciteten ytterligare. Det gäller att klara att gå med i de tuffa backarna men också i ryck när det går fort. Kapaciteten är det jag kommer jobba mest med men finishen har blivit allt viktigare. Det är högre nivå på många åkare där, inte minst Emil Persson, säger Hoelgaard.

Hur ska det bli att åka i ett svenskt team tror du?
– Jag är mycket glad i Sverige och har alltid trivts i perioden kring Vasaloppet. Jag var på läger första gången i Sverige som 15-åring i Torsby. Nu ser jag väldigt mycket fram emot att komma in i en ny miljö och ett lag som satsar hårt med långsiktigt perspektiv. Det ska bli så kul att komma igång med träningssamlingar och sikta mot en ny säsong, säger Hoelgaard och fortsätter;

– Målsättningen är att kämpa om segrar och vinna lopp i Visma Ski Classics. Drömmen är förstås att vinna Vasaloppet. Det hade varit coolt att göra det i ett svenskt lag.

Har du kört igång hårdträningen redan?
– Egentligen har jag lust att träna på hårt redan nu men jag har en lugnare period. Jag tror det är bra för både kroppen och huvudet att göra så, säger Oslo-boende Hoelgaard.

Team Curiras nytillträdda teamchef Johan Kask är nöjd med att laget lyckats knyta till sig en av Ski Classics största profiler: 

– Stian är en drömvärvning. En av de bästa åkarna i Ski Classics och en otroligt ödmjuk person med massor av tekniskt och taktiskt kunnande att dela med sig av till våra yngre åkare. Jag är övertygad om att hans entré i laget kommer ge energi och höja standarden på både träning och tävling.

Team Curira inleder årets första träningssamling i Halmstad den 3 juni. Därefter är planen som dragits upp att ha ett träningsläger per månad fram till säsongsstarten i november. Kommande vinter sänds Visma Ski Classics av SVT i Sverige och NRK i Norge.

En komplett laguppställning för Team Curira för säsongen 2021/22 kommer att presenteras inom kort. Klart redan är att Vasaloppsfemman från 2020, Klas Nilsson, satsar vidare och att Niklas Henriksson och Johan Lövgren inte finns med i Team Curira kommande säsong.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...