Anna Dyvik har siktet inställt på OS i Peking men förberedelserna sker utanför landslagsverksamheten. FOTO: Hans Olsson.

Anna Dyvik har siktet inställt på OS i Peking men förberedelserna sker utanför landslagsverksamheten. FOTO: Hans Olsson.

Dyvik: ”Det är lite läskigt och nervöst”

Målet är OS i Peking men vägen dit tar Anna Dyvik utanför landslagsverksamheten.
– Det är lite läskigt och nervöst men det kommer att bli bra, säger 26-åriga Anna Dyvik till Längd.se.

Strax innan längdlandslaget presenterade A-landslaget och B-laget Team Bauhaus inför OS-vintern 2022 meddelade Anna Dyvik att hon satsar mot OS i Peking utanför landslagsverksamheten. Hon hade fått erbjudande om en plats i Team Bauhaus men valde att inte ta den.

– Jag funderade mycket på det. När landslaget presenterade upplägget så var det inte hundra procent vad jag ville, berättar Dyvik och fortsätter;

– De senaste säsongerna har jag legat i gränslandet mot landslaget och nu vill jag ta nästa steg.

Anna Dyvik tog sig aldrig till VM i vintras. Man kanske skulle kunna säga att hon var i gränslandet till en plats. Segern på SM-sprinten före VM-åkaren Johanna Hagström säger väl en del om hur nära det ändå var.

Anna åkte VM-sprinten 2017 (27:a) och OS-sprinten 2018 (12:a). Efter en del motgångar och två missade mästerskap gör hon nu sitt eget upplägg för att nå OS.

– Jag har hört mig för runtomkring och sökt personer som kan hjälpa mig i satsningen. Det handlar om viktiga delar för mig som jag kan lösa utanför landslaget, berättar IFK Mora-åkaren.

Hon vill ha ett träningsupplägg som passar henne själv och vill inte anpassa sig till den träning som sker i samband med landslagsläger.

– I år prioriterar jag kontinuitet i träningen. Är man med i en landslagsgrupp så kan det vara svårt, man får anpassa träningen före och efter ett läger och på läger måste man ju följa deras plan, berättar Dyvik och fortsätter;

– För mig så passar det bättre med ett eget upplägg hela vägen. Jag kan välja var och när jag åker på läget. Jag tror det kommer passa mig bättre i min fysiska träning.

Anna Dyvik får bra stöttning av sin klubb IFK Mora SK i sitt val att stå utanför landslaget.

– Klubbens läger blir viktiga och bra för mig, säger hon.

Sparringen mot landslagsåkarna som du missar då?
– Till vardags tränar jag ju med DSA (Dala Sports Academy) och där är ju Maja (Dahlqvist) och Johanna (Hagström) med så jag får ju bra sparring regelbundet.

Så har du anlitat Viktor Thorn också. Kan du berätta om hans roll?
– Han blir något av en” allt i allo” för mig. Viktor kommer att hjälpa mig med den ekonomiska biten, att ge mig förutsättningar för min satsning. Han var duktig själv med sponsorbiten som aktiv. Jag kommer också bolla idéer kring träningen med honom. Vi har pratat mycket genom åren och har lite samma tänk där.

Viktor Thorn och Anna Dyvik ser fram emot sitt samarbete.Anna Dyvik och Viktor Thorn pratar samma språk ser fram emot sitt samarbete.

Viktor Thorn själv säger så här:
— Jag kommer stötta Anna med allt runt omkring, det blir lite åt manager-hållet. Det känns kul att fortsatt ha kvar en fot inne i längdåkningen

Men det är fler personer inblandade i Dyviks satsning.

– Ryggen är prio för mig. När ryggen var bra i vintras åkte jag också bra. Jag kommer jobba tätt med några fysios och lägga tid på den biten, förklarar Dyvik.

När det gäller teknikbiten kommer Anna att ha tränarna vid DSA, Johan Granath och Annika Zell, båda tidigare landslagstränare, att luta sig mot. En viktig pusselbit är också Anneli Östberg som Anna fortsätter jobba med kring den mentala biten.

När det gäller den fysiska träningen så lägger Anna planen själv men bollar med sina personer runt omkring sig.

Det solklara målet är en plats i OS-truppen.

– Jag ska utveckla mig så mycket jag bara kan. Lyckas jag med det kan jag ta mig till OS. Det som är bra med att det är så många duktiga tjejer i Sverige är att tar man väl en plats i OS-laget innebär det också att man har bra chanser att prestera där, konstaterar Dyvik.

Fokuserar du på sprint?
– I vintras var det mycket fokus på sprint men jag vill utvecklas på distans också. 10 klassiskt passar mig bra.

Hur går dina tankar kring att satsa på egen hand?
– Det är lite läskigt och nervöst men det kommer att bli bra. Jag ser fram emot att planera den och att snart dra igång träningen på allvar. Det ska bli kul att välja vad jag ska göra.

OS går på hög höjd. Hur passar det dig?
– Hög höjd har fungerat bra för mig tidigare. Jag minns första gången i La Clusaz där det gick bra.

Det var på världscupen i franska La Clusaz där Anna gjorde internationell världscuppremiär i landslaget i december 2016. Hon blev 14:e på masstarten och förde Sverige till tredjeplats i stafetten där hon fick förtroendet att åka sista sträckan efter trion Emma Wikén, Stina Nilsson och Maria Rydqvist.

Senare samma vinter, i månadsskiftet januari-februari 2017, gjorde Dyvik också succé på U23-VM i Soldier Hollow, USA, på hög höjd, där hon tog guld både på sprinten och på 10 kilometer skejt.

– Planen är att åka på ett eget höghöjdsläger i höst där jag tar med mig Gustav (sambon Eriksson) och kanske någon mer. Men som sagt hög höjd är inget som oroar mig, avslutar Dyvik.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...