Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I dag öppnar ansökan till att få åka Jubileumsvasan. 139 personer får chansen och i juryn som väljer ut åkarna sitter bland annat Susanna Kallur. FOTO: Vasaloppet. Bilden på Susanna Kallur: FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.

I dag öppnar ansökan till att få åka Jubileumsvasan. 139 personer får chansen och i juryn som väljer ut åkarna sitter bland annat Susanna Kallur. FOTO: Vasaloppet. Bilden på Susanna Kallur: FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.

Ansökan till Jubileumsvasan öppnar – Sanna Kallur i juryn

Från och med i dag onsdag 12 maj är ansökan öppen till Jubileumsvasan, loppet som ska påminna om det allra första Vasaloppet 1922.
Nu kan också juryns fem medlemmar presenteras: Johan Eriksson, Susanna Kallur, Petter Karlsson, Karin Mattsson och Johanna Ojala.

Nästa år är det 100 år sedan det allra första Vasaloppet. Då ska Vasaloppet göra om hela premiärarrangemanget igen, som en del i jubileumsfirandet. Loppet kallas för Jubileumsvasan med undertexten Århundradets utmaning. För det är verkligen en utmaning utan dess like.

Jubileumsvasan lördagen den 12 februari 2022 kommer att genomföras från Sälen till Mora, som om det vore 1922 igen. Det betyder 139 deltagare (lika många som anmälde sig 1922), träskidor med tårem, näbbskor och vadmalsbyxor. Deltagarna vallar med tjära över öppen eld, och njuter ”förplägnad” (som det hette 1922) i form av exempelvis buljong, ägg och mjölk vid de tre kontrollerna Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg.

Eftersom antalet deltagare är begränsat till 139 stycken, kommer alla intresserade att behöva ansöka om startplats. Ansökan är öppen 12 maj till 7 juni 2021. När ansökningstiden gått ut gör Vasaloppet en första gallring, därefter kliver en jury in och gör det slutgiltiga urvalet av de 139 deltagare som får chansen att stå på startlinjen. De utvalda presenteras i sommar och ska under hösten dokumentera och visa upp sin tänkta klädsel och utrustning inför Jubileumsvasan.

Det är gratis att delta och vem som helst får ansöka: Damer och herrar, svenska och utländska deltagare, äventyrare och nyfikna, och såväl elit som motionärer. Vad ska juryn då bedöma hos de som ansöker? Naturligtvis fysiska krav, Jubileumsvasan är krävande, därför är det viktigt att deltagarna har god fysik. Men deltagarna ska också kunna visa på hög ambition att ha tidsenlig utrustning framme till startdatum.

Läs mer om Jubileumsvasan och fyll i ansökningsformuläret senast 7 juni 2021:
https://www.vasaloppet.se/100ar/jubileumsvasan/

Jurymedlemmarna
Juryn består av fem personer, alla med en bakgrund och profession som garanterar det bästa urvalet av deltagare.

Johan Eriksson, vd Vasaloppet
Juryns ordförande.

Susanna Kallur, träningsinspiratör Motionsklubben och GetVibes
Susanna Kallur åkte Tjejvasan 2019, Vasaloppet 45 och Hemmavasan Cykel 45 2020 samt Vasaåket Natt 45 2021.

Petter Karlsson, journalist och författare
Petter Karlsson är författare till boken ”Vasaloppet – Världens friskaste hundraåring”, som utkommer 1 december 2021.

Karin Mattsson, ordförande Svenska Skidförbundet
Älskar att följa Vasaloppet på TV, men att se starten på plats i Sälen och riktigt känna nerven – det var oslagbart! Ännu har hon inte åkt, men man vet aldrig…

Johanna Ojala, programledare Viaplays vintersatsning
Johanna åkte Vasaloppet som åkande reporter 2018 för SVT.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...