Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Team Svenska Spel innehåller 4 tjejer och 14 killar. Landslagschefen Anders Byström förklarar vad det beror på. FOTO: Svenska skidförbundet.

Team Svenska Spel innehåller 4 tjejer och 14 killar. Landslagschefen Anders Byström förklarar vad det beror på. FOTO: Svenska skidförbundet.

Varför 4 tjejer och 14 killar?

När längdlandslagets Team Svenska Spel presenterades förra veckan så var det många som höjde på ögonbrynen över fördelningen av tjejer och killar. Fyra tjejer mot fjorton killar!
Landslagschefen Anders Byström säger så här om saken till Längd.se:
– Uttagningen bygger på resultat. Att man presterat på topp i Sverige men också att man finns på plats på någon av våra elitmiljöer.

Att Sverige just nu har mycket starka damåkare råder det ju ingen tvekan om. Det är dock inte lika många tjejer som killar som fortsätter sin elitsatsning efter de gått ut skidgymnasiet. Det är troligtvis något som avspeglar sig i den uttagning som just gjorts för Team Svenska Spel.

De tjejer som klivit in i A-laget de senaste åren, Ebba Andersson, Frida Karlsson och nu Johanna Hagström, har gjort det i ung ålder.

– Ja, av de yngre damåkarna så är det många som redan är i A-laget eller Team Bauhaus, konstaterar Byström.

När Team Svenska Spel togs ut inför förra säsongen var fördelningen 7 tjejer och 15 killar.

Bland tjejerna fanns då följande åkare: Rebecca Öhrn, Moa Molander Kristiansen, Maria Nordström, Lisa Vinsa, Sofia Henriksson, Louise Lindström och Alicia Persson.

Av dessa är det nu Louise Lindström och Alicia Persson som är kvar. Unga Moa Hansson har tillkommit och så också Jenny Solin som kommit tillbaka starkt i vinter efter flera tunga säsonger.

Av de övriga har flera brottats med ryggproblem eller andra motgångar. En åkare av dem som gick framåt i vinter efter flera tuffa säsonger är dock Sofia Henriksson. Att hon inte tar en plats i Team Svenska Spel beror på att hon valt att flytta från Östersund hem till Piteå.

Team Svenska Spels verksamhet bedrivs i förbundets elitmiljöer i Östersund och Falun och även Umeå som är under uppbyggnad.

Anders Byström berättar att det dock finns möjlighet att vara med i verksamheten även om man inte är uttagen i Team Svenska Spel

– Alla som finns på plats på någon av orterna har också möjlighet att delta på träningspassen och få visst stöd av tränarna även om de inte ingår i Team Svenska Spel. Vi satsar på de här miljöerna nu. Vi ser att det är viktigt att få regelbunden sparring i träningen, säger Byström.

– Det kommer också att vara möjligt att vara med på de läger som Team Svenska spel har även för åkare utanför den uttagna truppen om man har en dialog med tränarna, fortsätter Byström.

Byström konstaterar att det är färre tjejer än killar som satsar på längdåkning i senioråldern. Det är fler tjejer än killar som slutar sin elitsatsning när de slutar på skidgymnasiet.

– Det är runt 40 damåkare på ett SM jämför med 70-80 herrar, säger han.

– Det är ändå här vi tror på att de elitmiljöer vi bygger upp nu kommer att göra så att fler tjejer väljer att fortsätta sin satsning längre.

Byström ser redan en ljusning på det här problemet.

– På tjejsidan kommer många yngre nu. Så jag tror det kommer att se annorlunda ut om något år. Som det är nu är det ett ganska stort glapp mellan de bästa tjejerna och de som kommer efter.

Byström konstaterar också att bland de 14 uttagna killarna i Team Svenska Spel är det flera som redan presterat i världscupen och att de håller en jämn nivå.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...