Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svärd blir teamchef när Team Nordic Athlete blir Team Eksjöhus. FOTO: Team Eksjöhus.

Oskar Svärd blir teamchef när Team Nordic Athlete blir Team Eksjöhus. FOTO: Team Eksjöhus.

Silly Season: Oskar Svärd blir teamchef i nytt långloppsteam

Med trefaldiga vasaloppsvinnaren Oskar Svärd som teamchef satsar Eksjöhus på ett långloppsteam med bas i Eksjö.
Ambitionen är hög – att bli ett av världens bästa team med framstående placeringar i Visma Ski Classics Pro Tour som mål.
– Att få använda min erfarenhet och vara en del av den här resan tillsammans med alla i Team Eksjöhus känns fantastiskt kul, säger Oskar Svärd i ett pressmeddelande.

Med start säsongen 2021/2022 tar Eksjöhus över som namnsponsor och Team Nordic Athlete blir Team Eksjöhus. Avtalet sträcker sig till säsongen 2025/26.

Oskar Svärd är en av Sveriges bästa långloppsåkare genom tiderna och Eksjöbo på heltid sedan 2016, då han avslutade sin långa aktiva karriär som bland annat innehöll tre segrar i Vasaloppet.

Nu vill Svärd använda sin erfarenhet och sin lokala förankring för att bygga Team Eksjöhus. Målet är höga placeringar i prestigefyllda i Visma Ski Classics Pro Tour.

–Jag åkte mitt första Vasalopp 1999 och skidåkning är fortfarande en stor del av mitt liv. Jag älskar skidor, jag älskar långlopp och jag vet vad som krävs för att prestera på hög nivå. Eksjöhus har ett stort idrottsintresse och delar min syn på vikten av långsiktighet för att nå goda resultat. Att få använda min erfarenhet och vara en del av den här resan tillsammans med alla i Team Eksjöhus känns fantastiskt kul, säger Oskar Svärd.

– Idrottstraditionen och den lokala förankringen är stark inom Eksjöhus. Trygghet, vi-känsla och långsiktighet för både personal och samarbetspartners är viktiga delar i våra framgångar. Att få bygga ett team i världsklass tillsammans med långloppsexperten och Eksjöbon Oskar Svärd känns fantastiskt spännande. Som med allt vi gör är långsiktigheten viktig, därför har vi skrivit ett femårsavtal, säger Frida Scherdén, VD.

Espen Träldal, tidigare i Team Nordic Athlete, fortsätter som sportchef när Eksjöhus går in som ny namnsponsor.

– I Eksjöhus mötte vi otroligt engagerade människor med ett stort hjärta för idrott, hälsa och stabilitet. Vi är väldig glada och stolta att tillsammans med Eksjöhus få chansen bli ett ledande lag i Visma Ski Classics, säger Espen Träldal.

Laget kommer nu söka licens i Visma Ski Classics som ett svenskregistrerat team. Team Nordic Athlete var ett finskregistrerat som var en fortsättning på Team Mäenpää. I Finland kommer Ski Team Mäenpää jobba för att få en ny huvudsponsor och det är Mäenpää som har licensen för en plats i Visma Ski Classics efter den gångna säsongen.

Team Eksjöhus blir som sagt ett svenskregistrerat team men kommer att bestå av åkare från olika länder. Man har också målet att lyfta lokala talanger. Teamet presenteras i sin helhet i närtid, skriver man i pressmeddelandet.

En inte alltför vågad gissning är dock att åkare som norrmannen Morten Eide Pedersen samt Linn Sömskar och Hedda Bångman som i vintras åkte för Team Nordic Athlete är några av åkarna. Det blir intressant att se vilka ytterligare atleter som kommer att presenteras.

Satsningen är en del i Eksjöhus övergripande arbete med att stödja folkkära vintersporter som längdskidor och skidskytte. Eksjöhus stöttar också skidskyttarna Johanna Skottheim och Linn Persson i deras satsningar de kommande åren.

Om Eksjöhus
Eksjöhus AB är en familjeägd hustillverkare i fjärde generationen som tillverkat hus sedan 1944. Företaget ingår i koncernen LindholmsGruppen AB där även systerbolagen sågverket Eksjö Industri AB, hustillverkaren Eksjöhus Modulbygg AB, bostadsutvecklaren Eksjöhus Bostad samt industrifastigheten Sävsjö Trähus AB ingår. Idag omsätter koncernen ungefär 1 miljard kronor och har totalt ca 255 anställda.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...