Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Så här ser det svenska längdlandslagets serviceteam ut  inför den kommande OS-vintern. Senaste tillskottet Thomas ”Oljan” Eriksson som vallare. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Så här ser det svenska längdlandslagets serviceteam ut inför den kommande OS-vintern. Senaste tillskottet Thomas ”Oljan” Eriksson som vallare. FOTO: Svenska Skidförbundet.

”Oljan” förstärker det svenska vallateamet

Thomas ”Oljan” Eriksson är ett nytt tillskott i det svenska serviceteamet inför den kommande OS-vintern.
”Oljan” som själv blev legendarisk världsmästare på 30 kilometer i Holmenkollen 1982 endast 22-år gammal.
– ”Oljan” nappade när vi utlyste och annonserade om tjänsten. Han har jobbat i sportbutik de senaste åren och ville ut i hetluften igen, säger vallachefen Petter Myhlback till skidor.com.

Tidigare under våren gjorde Myhlback klart med finske Martin Norrgård som kom tillbaka till det svenska laget efter ett år som vallachef för Finland. En till vallare behövdes och Myhlback gick ut med en annons – och fick svar från en världsmästare.

— Norrgård hittade vi genom att dra i lite trådar medan ”Oljan” nappade när vi utlyste och annonserade om tjänsten. Väldigt kul att han sökte och han fick jobbet i hård konkurrens från många sökande med starka meriter. Ebba (Andersson) och Maja (Dahlqvist), som han i första hand kommer att valla för, tycker att lösningen blev riktigt bra, säger vallachefen Myhlback till skidor.com.

61-årige Thomas ”Oljan” Eriksson slog igenom tidigt som aktiv och åkte OS i Lake Placid 1980 som 20-åring där han blev elva på 15 kilometer när Thomas Wassberg vann. Han blev då också 16:e man på femmilen. Två år senare slog han till med guld på tremilen vid VM i Holmenkollen. ”Oljan” hade en lång karriär som också innehöll ett VM-silver och ett VM-brons i stafett. Efter den aktiva karriären har Eriksson bland annat jobbat för flera olika skid- och vallamärken och nu senast i sportbutik.

”Oljan” på väg mot VM-guld i Holmenkollen 1982.”Oljan” på väg mot VM-guld i Holmenkollen 1982.

Att utlysa och annonsera om tjänsten som landslagsvallare var ett nytt grepp som blev mycket lyckat säger Petter Myhlback till skidor.com:

– Utöver rekryteringen av ”Oljan” fick vi kontakt med många namn som sträckte upp handen för att finnas tillgängliga i vinter. Vi tar alltid in en eller två extravallare vid varje världscuphelg och där har utlysningen om tjänsten breddat vårt nätverk och våra möjligheter.

Under sommaren kommer serviceteamets vallare att samlas två veckor per månad med vid Torsby skidtunnel

— Nästa vecka inleds det arbetet och självklart får OS ett stort fokus. Kall och torr snö väntar samtidigt som vi måste jobba brett för att vara på banan på världscuperna, berättar Myhlback för skidor.com.

Följande ordinarie vallare ingår nu i Myhlbacks stab: Anders Niemi, Linus Rotter, Petter Myhlback, Perry Olsson, Mats Eklund, Martin Norrgård och Thomas ”Oljan” Eriksson. Utöver dess har lastbilschauffören Markus Forsberg och busschauffören Lennart Larsson viktiga roller i serviceteamet.

— Markus har en väldigt operativ roll som stöd i vallatester samt som serviceapparat under loppen ute på banan. Lennart håller ordning och reda i åkarbussen och ansvarar för att näring och nummerlappar finns tillgängliga för åkarna. Det utgör oersättliga funktioner för att allt ska flyta på under tävlingshelger, säger Myhlback till förbundets sajt.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...