Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Så här ser det svenska längdlandslagets serviceteam ut  inför den kommande OS-vintern. Senaste tillskottet Thomas ”Oljan” Eriksson som vallare. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Så här ser det svenska längdlandslagets serviceteam ut inför den kommande OS-vintern. Senaste tillskottet Thomas ”Oljan” Eriksson som vallare. FOTO: Svenska Skidförbundet.

”Oljan” förstärker det svenska vallateamet

Thomas ”Oljan” Eriksson är ett nytt tillskott i det svenska serviceteamet inför den kommande OS-vintern.
”Oljan” som själv blev legendarisk världsmästare på 30 kilometer i Holmenkollen 1982 endast 22-år gammal.
– ”Oljan” nappade när vi utlyste och annonserade om tjänsten. Han har jobbat i sportbutik de senaste åren och ville ut i hetluften igen, säger vallachefen Petter Myhlback till skidor.com.

Tidigare under våren gjorde Myhlback klart med finske Martin Norrgård som kom tillbaka till det svenska laget efter ett år som vallachef för Finland. En till vallare behövdes och Myhlback gick ut med en annons – och fick svar från en världsmästare.

— Norrgård hittade vi genom att dra i lite trådar medan ”Oljan” nappade när vi utlyste och annonserade om tjänsten. Väldigt kul att han sökte och han fick jobbet i hård konkurrens från många sökande med starka meriter. Ebba (Andersson) och Maja (Dahlqvist), som han i första hand kommer att valla för, tycker att lösningen blev riktigt bra, säger vallachefen Myhlback till skidor.com.

61-årige Thomas ”Oljan” Eriksson slog igenom tidigt som aktiv och åkte OS i Lake Placid 1980 som 20-åring där han blev elva på 15 kilometer när Thomas Wassberg vann. Han blev då också 16:e man på femmilen. Två år senare slog han till med guld på tremilen vid VM i Holmenkollen. ”Oljan” hade en lång karriär som också innehöll ett VM-silver och ett VM-brons i stafett. Efter den aktiva karriären har Eriksson bland annat jobbat för flera olika skid- och vallamärken och nu senast i sportbutik.

”Oljan” på väg mot VM-guld i Holmenkollen 1982.”Oljan” på väg mot VM-guld i Holmenkollen 1982.

Att utlysa och annonsera om tjänsten som landslagsvallare var ett nytt grepp som blev mycket lyckat säger Petter Myhlback till skidor.com:

– Utöver rekryteringen av ”Oljan” fick vi kontakt med många namn som sträckte upp handen för att finnas tillgängliga i vinter. Vi tar alltid in en eller två extravallare vid varje världscuphelg och där har utlysningen om tjänsten breddat vårt nätverk och våra möjligheter.

Under sommaren kommer serviceteamets vallare att samlas två veckor per månad med vid Torsby skidtunnel

— Nästa vecka inleds det arbetet och självklart får OS ett stort fokus. Kall och torr snö väntar samtidigt som vi måste jobba brett för att vara på banan på världscuperna, berättar Myhlback för skidor.com.

Följande ordinarie vallare ingår nu i Myhlbacks stab: Anders Niemi, Linus Rotter, Petter Myhlback, Perry Olsson, Mats Eklund, Martin Norrgård och Thomas ”Oljan” Eriksson. Utöver dess har lastbilschauffören Markus Forsberg och busschauffören Lennart Larsson viktiga roller i serviceteamet.

— Markus har en väldigt operativ roll som stöd i vallatester samt som serviceapparat under loppen ute på banan. Lennart håller ordning och reda i åkarbussen och ansvarar för att näring och nummerlappar finns tillgängliga för åkarna. Det utgör oersättliga funktioner för att allt ska flyta på under tävlingshelger, säger Myhlback till förbundets sajt.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...