Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Första året som skidskytt tog sig Stina Nilsson till en ordinarie landslagsplats inför OS-vintern 2022. FOTO: Nicklas Olausson.

Första året som skidskytt tog sig Stina Nilsson till en ordinarie landslagsplats inför OS-vintern 2022. FOTO: Nicklas Olausson.

Stina Nilsson: ”Jag bara älskar idrotten skidskytte”

Förra våren överraskade OS- och VM-guldmedaljören Stina Nilsson med att lämna längdåkningen och byta sport till skidskytte.
Efter ett år med både med- och motgång är Stina nu ordinarie i den svenska landslagstruppen inför den kommande OS-vintern.
– Jag bara älskar idrotten skidskytte, säger 27-åriga Stina Nilsson till Längd.se.

Som längdåkare har Stina ett OS-guld, två OS-silver, två OS-brons, två VM-guld och fem VM-silver. När säsongen 2019-2020 var till enda, en säsong som Stina fått avbryta på grund av en revbensskada kom beskedet som i stort sett ingen hade kunnat ana. Hon skulle lämna längdåkningen för skidskytte.

Åsikterna kring hennes val haglade men Stina stod lugn i stormen över sitt vägval som elitidrottare. Många belackare fick vatten på sin kvarn när hon slutade på 99:e plats i debuten i IBU-cupen, nivån under världscupen. Flera tävlingar följde och Stina var oftast ganska långt ner i listan.

Längre fram under vintern började det dock komma mer positiva signaler kring lopp och prestationer och Stina blev uttagen till världscupavslutningen hemma i Östersund. Där pallade hon för trycket och blev 26:a på sprinten och 22:a i jaktstarten med flera välmeriterade skidskyttar bakom sig i resultatlistan.

Nu har nyss år två startat för Stina Nilsson som skidskytt och vi tog ett snack med den östersundsboende dalkullan häromdagen.

Hur skulle du sammanfatta ditt första år som skidskytt?
– Det har egentligen varit precis som jag hade föreställt mig. Ett år som var så mycket nytt, så mycket… jag skulle ställas inför situationer som jag uppenbarligen inte skulle kunna hantera första gången jag ställdes inför dem. Jag skulle lära mig saker och bara suga åt mig jättemycket erfarenheter. Det var precis så det blev: det var utmanande, det var nergångar, och uppgångar, säger Nilsson och fortsätter;

– Jag fick gå den här utvecklingstrappan som alla skidskyttar måste göra, fast jag fick försöka göra det på en säsong.

Att få sluta den första säsongen i den nya sporten med att få mäta sig med de bästa satt förstås bra och det säger Stina så här om:

– Det var väldigt fint att få kröna säsongen med att ta en plats i världscuptruppen och att få göra det så pass bra där. Det var otroligt kul!

Sista året som längdåkare stördes Stina av en revbensskada och hon fick avsluta säsongen i januari 2020. Under det avbrotten växte sig nog tankarna på skidskyttet allt större och i mars kom bomben att hon skulle byta sport.

Försäsongen fick dock en tuff törn när Stina kraschade på rullskidor i en utförsbacke och fick en fraktur på ena armbågen.

Hur påverkade den här skadan träningen inför debutsäsongen med gevär?
– Jag vill gärna se att… det är kanske svårt i stunden… men jag vill gärna se som till exempel armbågsbrottet att visst det höll mig från att skjuta liggande i sex veckor men på den tiden utvecklade jag mig ganska mycket som stående skytt. Det är så jag fick tänka.

– Det var kanske inte optimalt men jag fick öva mer på något som jag inte hade gjort annars.

Vad är det bästa med att vara skidskytt?
– Nu har vi börjat med våra läger igen och jag tycker väldigt mycket om det. Att vi har så mycket gemensamt, vi träffas på vallen, det är mycket att vara en del av det här gänget. Jag bara älskar själva idrotten skidskytte. Jag tycker också att det är så jäkla kul att få ställa mig inför något jag inte behärskar fullt ut.

– Att utgå från en punkt och se att nu tog jag ett skutt upp dit, kul!

– Det skuttet kan jag vara jättestolt ena dagen, så gör jag samma sak igen om två dagar och då tänker jag nu måste jag ännu högre. Att kasta sig ut och testa något nytt och utmana sig tycker jag är väldigt inspirerande.

Hur tänker du kring mål inför nästa vinter? Handlar det om detaljer?
– Ja, så ser jag på det. I och med att skidskytte är en så mycket mer komplex sport än längdskidor så finns det så mycket mer detaljer att nörda ned sig i. Jag tror dock att jag inte får bli för nördig för då blir jag lite robotaktig i rörelserna. Jag ser till exempel jättemycket upp till hur till exempel Hanna (Öberg) löser saker och ting på vallen. Från när hon tar av sig sitt vapen tills hon ligger på mattan och avlossar sitt skott, det är liksom som en dans. Det där vill ju jag också lära mig, att allt ska gå så smidigt, att det ska vara lätta rörelser. Där jobbar man verkligen på detaljer, säger Nilsson och lägger till;

– Givetvis kommer jag ju att fortsätta försöka identifiera ännu mer av den här idrottens fysiska krav. Jag vill ju bli lika duktiga på varven som de bästa skidskyttarna. Jag jobbar ju för det.

Stina Nilsson i rygg på Hanna Öberg under ett träningspass i Östersund på onsdagen. FOTO: Nicklas Olausson.Stina Nilsson i rygg på Hanna Öberg under ett träningspass i Östersund på onsdagen. FOTO: Nicklas Olausson.

Kan du förklara skillnaden att åka en längdtävling och att tävla med ett gevär på ryggen?
– Jag tycker att det är två helt olika kravanalyser, det står jag fast vid. Det är inte så mycket som påminner om varandra i de här två sporterna. Det upplever inte jag i alla fall – och det hade ju varit ganska tråkigt om de var för lika också.

– Jag vill liksom inte kunna ha en fot kvar i längdskidorna och bara smygsatsa på skidskytte. Jag vill helt och hållet bara satsa på skidskytte. Lägga alla ägg i den korgen.

Om det räcker till OS redan andra året i sporten återstår att se. Men det är en utmaning helt i Stina Nilsson smak.

Senaste nyheterna

Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...
Sebastian Samuelsson har investerat i ett eget rullskidband för skejtåkning och kan byta en del kvalitetspass ute mot pass hemma på sitt eget band. FOTO: Nicklas Olausson.

Samuelsson har satsat 1,5 miljon på eget rullskidband

Sebastian Samuelsson snålar inte i satsningen inför kommande OS i Peking. Nu har skidskytten investerat runt 1,5 miljon kronor på ett rullskidband som går att skejta på i sitt eget träningscenter i Ös...