Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I vinter kan det bli mixedstafett på programmet vid världscupen i Falun. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

I vinter kan det bli mixedstafett på programmet vid världscupen i Falun. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Falun kan bli först med mixedstafett

Svenska skidspelen i Falun fått en fråga från internationella skidförbundet, FIS, om att arrangera mixedstafett kommande vinter och svarat ja på frågan.
– Nu väntar vi på besked från FIS, säger Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska skidspelen, till TT.

Blir tävlingen av så blir det första gången en mixedstafett på längdskidor arrangeras i världscupen. Det kan förstås också vara ett steg mot mixedstafett på mästerskapen i framtiden.

Sveriges landslagschef Anders Byström är representant i en arbetsgrupp som arbetar med idéer och visioner för längdskidsportens framtid och som sedan ligger till grund för beslutsfattande i FIS längdkommitté.

– Det har varit mycket snack om att införa mixedstafett, vilket jag tror är en kul gren att ta med. Sedan får vi se om det tar fart, säger Anders Byström till TT.

– Jag tycker det är bra hur man utvecklar sporten och får så många nationer som möjligt att vara med. Längdskidsporten är ju inte så jättestor runt om i världen. Därför behöver man konstant utveckla tävlingarna, menar Ulrika Back Eriksson.

Mixedstafetter har varit lyckade inslag på världscupnivå iibland annat skidskytte och orientering.

Ett besked om det blir mixedstafett i Falun väntas komma inom kort, skriver TT.

En diskussion inom FIS pågår om stafetten ska vara sprintbetonad eller har banlängder som en traditionell stafett.

Enligt det preliminära världscupprogrammet arrangeras kommande vinters världscuptävlingarna den 11–13 mars i Falun. Definitivt beslut tas inom kort.

Senaste nyheterna

Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...
Sebastian Samuelsson har investerat i ett eget rullskidband för skejtåkning och kan byta en del kvalitetspass ute mot pass hemma på sitt eget band. FOTO: Nicklas Olausson.

Samuelsson har satsat 1,5 miljon på eget rullskidband

Sebastian Samuelsson snålar inte i satsningen inför kommande OS i Peking. Nu har skidskytten investerat runt 1,5 miljon kronor på ett rullskidband som går att skejta på i sitt eget träningscenter i Ös...