Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Sömskar och Hedda Bångman åker Visma Ski Classics Pro Tour för nya Team Eksjöhus i vinter. FOTO. Team Eksjöhus.

Linn Sömskar och Hedda Bångman åker Visma Ski Classics Pro Tour för nya Team Eksjöhus i vinter. FOTO. Team Eksjöhus.

Silly Season: Sömskar och Bångman klara för Team Eksjöhus

Som vi spekulerat om tidigare så är det Linn Sömskar och Hedda Bångman som nya långloppslaget Team Eksjöhus ställer upp med på damsidan.
– Jag missade en stor del av förra säsongen på grund av skador, vilket har gjort mig ännu mer motiverad i år, säger Linn Sömskar i ett pressmeddelande.

Linn Sömskar och Hedda Bångman var en del av Team Nordic Athlete i vintras. Båda gjorde då sin första säsong i Visma Ski Classics. Laget blir nu Team Eksjöhus med Oskar Svärd som teamchef som vi skrev om förra veckan.

32-åriga Linn Sömskar har lång bakgrund som stark sprintåkare i landslaget på både junior och seniornivå. Parallellt med sprintkarriären har hon under många år varit världens främsta rullskidåkare med fem individuella VM-guld och åtta individuella SM-guld. Säsongen 2020/2021 var hennes första som långloppsåkare. Oturligt nog så råkade hon ut för allvarliga frostskador på första loppet, Engadin La Diagonela, och var inte tillbaka förrän till Vasaloppet där hon slutade nia. Bästa placeringarna i vintras var sjundeplatserna på La Diagonela och Årefjällsloppet.

– Till Team Eksjöhus tar jag med mig min långa erfarenhet från elitåkning och internationellt tävlande i över 16 år. Jag missade en stor del av förra säsongen på grund av skador, vilket har gjort mig ännu mer motiverad i år. Nu har jag också bättre inblick i vad som krävs och fokuserar på att bygga upp hårdheten och tåligheten för att ta steget upp på pallen nästa säsong. Med lagets stöd siktar jag, inte helt otippat, på den gröna sprinttröjan, säger Sömskar i ett pressmeddelande.

26-åriga Hedda Bångman gjorde som sagt precis som Sömskar sin första långloppssäsong i vintras. Hedda har en bakgrund som en av Sveriges bästa junioråkare, med flera JSM-medaljer och höga placeringar i JVM på meritlistan. Hon gjorde världscupdebut sista året som junior och tog därefter plats i utvecklingslandslaget.

2017 till 2020 studerade hon i USA, där hon vann den totala collegecupen och blev amerikansk mästarinna på 20 kilometer klassiskt. För ett år sedan flyttade hon tillbaka till Sverige med ett nytt fokus – långlopp – och gjorde sin första säsong i Visma Ski Classics Pro Tour. Bästa placeringen i vintras var tolfte plats på Engadin La Diagonela.

– Beslutet att satsa på långlopp växte fram under tiden i USA. Jag tycker om att staka, är i grunden uthållig och kände att långlopp kan passa mig bra. Potentialen finns där. Min första säsong lärde mig mycket. Jag ser fram emot att ta nästa steg i min satsning med Team Eksjöhus. Målet är att åka fortare än förra säsongen och vara stabil topp tio, säger Bångman.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...