Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Sömskar och Hedda Bångman åker Visma Ski Classics Pro Tour för nya Team Eksjöhus i vinter. FOTO. Team Eksjöhus.

Linn Sömskar och Hedda Bångman åker Visma Ski Classics Pro Tour för nya Team Eksjöhus i vinter. FOTO. Team Eksjöhus.

Silly Season: Sömskar och Bångman klara för Team Eksjöhus

Som vi spekulerat om tidigare så är det Linn Sömskar och Hedda Bångman som nya långloppslaget Team Eksjöhus ställer upp med på damsidan.
– Jag missade en stor del av förra säsongen på grund av skador, vilket har gjort mig ännu mer motiverad i år, säger Linn Sömskar i ett pressmeddelande.

Linn Sömskar och Hedda Bångman var en del av Team Nordic Athlete i vintras. Båda gjorde då sin första säsong i Visma Ski Classics. Laget blir nu Team Eksjöhus med Oskar Svärd som teamchef som vi skrev om förra veckan.

32-åriga Linn Sömskar har lång bakgrund som stark sprintåkare i landslaget på både junior och seniornivå. Parallellt med sprintkarriären har hon under många år varit världens främsta rullskidåkare med fem individuella VM-guld och åtta individuella SM-guld. Säsongen 2020/2021 var hennes första som långloppsåkare. Oturligt nog så råkade hon ut för allvarliga frostskador på första loppet, Engadin La Diagonela, och var inte tillbaka förrän till Vasaloppet där hon slutade nia. Bästa placeringarna i vintras var sjundeplatserna på La Diagonela och Årefjällsloppet.

– Till Team Eksjöhus tar jag med mig min långa erfarenhet från elitåkning och internationellt tävlande i över 16 år. Jag missade en stor del av förra säsongen på grund av skador, vilket har gjort mig ännu mer motiverad i år. Nu har jag också bättre inblick i vad som krävs och fokuserar på att bygga upp hårdheten och tåligheten för att ta steget upp på pallen nästa säsong. Med lagets stöd siktar jag, inte helt otippat, på den gröna sprinttröjan, säger Sömskar i ett pressmeddelande.

26-åriga Hedda Bångman gjorde som sagt precis som Sömskar sin första långloppssäsong i vintras. Hedda har en bakgrund som en av Sveriges bästa junioråkare, med flera JSM-medaljer och höga placeringar i JVM på meritlistan. Hon gjorde världscupdebut sista året som junior och tog därefter plats i utvecklingslandslaget.

2017 till 2020 studerade hon i USA, där hon vann den totala collegecupen och blev amerikansk mästarinna på 20 kilometer klassiskt. För ett år sedan flyttade hon tillbaka till Sverige med ett nytt fokus – långlopp – och gjorde sin första säsong i Visma Ski Classics Pro Tour. Bästa placeringen i vintras var tolfte plats på Engadin La Diagonela.

– Beslutet att satsa på långlopp växte fram under tiden i USA. Jag tycker om att staka, är i grunden uthållig och kände att långlopp kan passa mig bra. Potentialen finns där. Min första säsong lärde mig mycket. Jag ser fram emot att ta nästa steg i min satsning med Team Eksjöhus. Målet är att åka fortare än förra säsongen och vara stabil topp tio, säger Bångman.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...