Linn Sömskar och Hedda Bångman åker Visma Ski Classics Pro Tour för nya Team Eksjöhus i vinter. FOTO. Team Eksjöhus.

Linn Sömskar och Hedda Bångman åker Visma Ski Classics Pro Tour för nya Team Eksjöhus i vinter. FOTO. Team Eksjöhus.

Silly Season: Sömskar och Bångman klara för Team Eksjöhus

Som vi spekulerat om tidigare så är det Linn Sömskar och Hedda Bångman som nya långloppslaget Team Eksjöhus ställer upp med på damsidan.
– Jag missade en stor del av förra säsongen på grund av skador, vilket har gjort mig ännu mer motiverad i år, säger Linn Sömskar i ett pressmeddelande.

Linn Sömskar och Hedda Bångman var en del av Team Nordic Athlete i vintras. Båda gjorde då sin första säsong i Visma Ski Classics. Laget blir nu Team Eksjöhus med Oskar Svärd som teamchef som vi skrev om förra veckan.

32-åriga Linn Sömskar har lång bakgrund som stark sprintåkare i landslaget på både junior och seniornivå. Parallellt med sprintkarriären har hon under många år varit världens främsta rullskidåkare med fem individuella VM-guld och åtta individuella SM-guld. Säsongen 2020/2021 var hennes första som långloppsåkare. Oturligt nog så råkade hon ut för allvarliga frostskador på första loppet, Engadin La Diagonela, och var inte tillbaka förrän till Vasaloppet där hon slutade nia. Bästa placeringarna i vintras var sjundeplatserna på La Diagonela och Årefjällsloppet.

– Till Team Eksjöhus tar jag med mig min långa erfarenhet från elitåkning och internationellt tävlande i över 16 år. Jag missade en stor del av förra säsongen på grund av skador, vilket har gjort mig ännu mer motiverad i år. Nu har jag också bättre inblick i vad som krävs och fokuserar på att bygga upp hårdheten och tåligheten för att ta steget upp på pallen nästa säsong. Med lagets stöd siktar jag, inte helt otippat, på den gröna sprinttröjan, säger Sömskar i ett pressmeddelande.

26-åriga Hedda Bångman gjorde som sagt precis som Sömskar sin första långloppssäsong i vintras. Hedda har en bakgrund som en av Sveriges bästa junioråkare, med flera JSM-medaljer och höga placeringar i JVM på meritlistan. Hon gjorde världscupdebut sista året som junior och tog därefter plats i utvecklingslandslaget.

2017 till 2020 studerade hon i USA, där hon vann den totala collegecupen och blev amerikansk mästarinna på 20 kilometer klassiskt. För ett år sedan flyttade hon tillbaka till Sverige med ett nytt fokus – långlopp – och gjorde sin första säsong i Visma Ski Classics Pro Tour. Bästa placeringen i vintras var tolfte plats på Engadin La Diagonela.

– Beslutet att satsa på långlopp växte fram under tiden i USA. Jag tycker om att staka, är i grunden uthållig och kände att långlopp kan passa mig bra. Potentialen finns där. Min första säsong lärde mig mycket. Jag ser fram emot att ta nästa steg i min satsning med Team Eksjöhus. Målet är att åka fortare än förra säsongen och vara stabil topp tio, säger Bångman.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...