Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Sebastian Samuelsson kommer lägga mycket tid på hög höjd inför OS i Peking. FOTO: Nicklas Olausson.

Sebastian Samuelsson kommer lägga mycket tid på hög höjd inför OS i Peking. FOTO: Nicklas Olausson.

Samuelsson har fokus på höghöjdsanpassning inför OS

Sebastian Samuelsson kan se tillbaka på en bra och stabil säsong där han var en av fyra herrar som åkte samtliga 26 världscuptävlingar. 24-åringen slutade på en sjätte plats i den totala världscupen
Nu har Samuelsson stort fokus på höghöjdsanpassning inför OS-vintern.
– Det tar väldigt lång tid för mig att acklimatisera mig på hög höjd, berättar Sebastian Samuelsson för Längd.se.

En världscupseger blev det för Samuelsson i vintras. Den kom på jaktstarten i Kontiolahti, Finland i början på december. Från startposition 18 avancerade Samuelsson till seger. På VM tog Sebastian silver på just jaktstart då med startnummer 8. Jaktstart är verkligen Samuelssons grej, det var ju på OS 2018 i PyeongChang som Sebastian skrällde med silver bakom legenden Martin Fourcade på just jaktstarten.

Tillbaka till senaste säsongen. Sebastian åkte som sagt alla tävlingsdagar i världscupen. Han var en av fyra herrar i världscupcirkusen som klarade den bedriften. Av dessa var han topp tio 13 gånger.

– Jag är lite förvånad själv över detta. Tidigare år har jag slitit mycket i slutet på en tävlingsperiod och i slutet på säsongen också. Jag tycker att jag höll mig stark genom hela vintern och gjorde ofta bra tävlingar. Det bygger verkligen självförtroendet, säger Samuelsson och lägger till;

– Ska jag vara ärlig så var de tävlingarna som jag kände mig som tröttast inför de som gick bäst. Det hänger inte alltid ihop, känslan i kroppen, med hur det faktiskt är.

Kan det till och med vara så att det då blir lite lättare mentalt. Att du tänker ”nu kör jag bara”?
– Det blir lite som att nu får jag göra vad jag kan av det jag har på något sätt. Det kanske är en mental edge man får då, funderar Samuelsson.

Har hårdträningen dragit i gång inför OS-vintern?
– Jag hade en väldigt lugn period i april. Gjorde inte många löpsteg då. Nu är jag inne på vecka fyra sedan jag startade upp och det är väl först nu man kan börja känna att man kan njuta av träningen igen. De första veckorna var tuffa, det var svårt att komma in i det igen. Man får mycket träningsvärk av övningar man inte gjort på en lång tid.

– Nu är jag på banan igen och kan till och med njuta av att vara ute och åka rullskidor i tre timmar.

Vad är ditt fokus mot OS-vintern? Är det något du ska jobba extra med?
– Jämfört med tidigare så tycker jag att jag nu kommit till en situation där jag inte har några tydliga svagheter. Jag är ganska jämn: bra skidåkare, bra skytt, men jag kan absolut bli bättre på båda.

– En sak jag kollar lite extra på nu är snabbheten i skyttet. Jag sköt väldigt många träff i vintras men jag vill kunna skjuta lite snabbare. Sedan blir det en viktig anpassning mot den höga höjden i Peking. Det blir fokus på hög höjd i sommar och höst och in mot OS.

Kan du berätta om hur du upplevt hög höjd tidigare?
– Min upplevelse är… jag tror inte jag är dålig på höjd men det tar väldigt lång tid för mig att acklimatisera mig. Jag skulle säga att det tar någonstans tio dagar innan det känns normalt igen. Johannes (chefstränaren Lukas) säger tolv men jag står kvar vid att jag faktiskt bara behöver tio dagar, säger Samuelsson och fortsätter;

– Det här med höjd är något jag slitit med. Man såg det inte minst i vintras när vi tävlade i Antholz. Då, när vi bara varit där två dagar, slet jag väldigt mycket.

– Jag behöver verkligen förbereda mig. Jag behöver vara mer på höjd för att lära mig det bättre och jag behöver en hel del tid innan OS på höjd för att vara förberedd.

Skidskyttelandslaget kommer att träna i franska Font Romeu som ligger i Pyrenéerna i höst. Samuelsson kommer dock också lägga en hel del egen tid på hög höjd innan det.

– Jag ska i väg själv en med sambon i slutet på juni. Då blir det tre veckor på höjd i Italien. Jag börjar i Lavazé (som ligger på 1800 meter) under en vecka. Jag vet att norska laget kommer vara där samtidigt. Där efter blir det Antholz (1600 meter) i två veckor.

Sedan blir det viktigt med tiden på höjd innan OS för dig?
– Precis! Där kollar vi på lite olika scenarion just nu. Absolut är det så att jag behöver vara på höjd en tid innan avresa till Peking, konstaterar Samuelsson.

Sverige är regerande mästare i stafett på OS. Hur kul kommer det bli att försöka försvara guldet?
– Det blir jättekul! Hela OS känns superhäftigt. Vi vann ju det där OS-guldet som ett lag och jag skulle ändå säga att vi är ett starkare lag nu än vad vi var då. Det betyder inte att vi lätt kommer vinna ett OS-guld men vi har absolut chansen att göra det om vi presterar på vår toppnivå.

Glada miner hos Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma inför ett rullskidpass häromveckan. FOTO: Nicklas Olausson.
Glada miner hos Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma inför ett rullskidpass häromveckan. FOTO: Nicklas Olausson.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...