Morten Eide Pedersen och Ari Luusua åker för nya Team Eksjöhus kommande säsong. FOTO: Team Eksjöhus.

Morten Eide Pedersen och Ari Luusua åker för nya Team Eksjöhus kommande säsong. FOTO: Team Eksjöhus.

Silly Season: Pedersen och Luusua åker för Team Eksjöhus

Det blir norrmannen Morten Eide Pedersen och finländaren Ari Luusua som ska stångas i herrklassen på Visma Ski Classics Pro Tour för nya svenska långloppslaget Team Eksjöhus.
Som väntat tar Eide Pedersen plats i laget och kompletteras av starke finländaren Luusua som avslutade säsongen med en tredjeplats på Årefjällsloppet.
– Målet för mig inför säsongen 2021/2022 är den gula tröjan. Så är det bara, säger Eide Pedersen i ett pressmeddelande.

När Team Nordic Athlete nu blir Team Eksjöhus, som vi skrivit om tidigare, så var det väntat att Morten Eide Pedersen skulle vara en av herråkarna. Nu blir laget med trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd som teamchef riktigt starkt på herrsidan med Finlands bästa långloppsåkare Luusua i laget bredvid norrmannen Pedersen.

33-årige Morten Eide Pedersen är en av världens bästa långloppsåkare. Han gjorde sin första säsong i Ski Classics redan 2011 och fick sitt genombrott säsongen 2014/15, då han vann klassiska Jizerská 50 och slutade på en femte plats totalt. Han har slutat topp sex de senaste sex säsongerna, något som vittnar om hans höga, jämna nivå.

Målet i Visma Ski Classics Pro Tour kommande säsong XII är solklart för norrmannen - totalsegern.

– Jag har åkt Ski Classics på hög nivå i över tio år. Något jag lärt mig är vikten av förändring och utveckling. Jag har ett stort intresse för träningslära och inför varje säsong har jag som mål att förändra mitt träningsupplägg. Jag vet vad som krävs för att hålla en hög nivå som långloppsåkare, men jag vill hela tiden utveckla mig själv och ta min åkning till nästa nivå. Det är erfarenheter jag kommer att dela med mig av i Team Eksjöhus. Målet för mig inför säsongen 2021/2022 är den gula tröjan. Så är det bara, säger Pedersen i ett pressmeddelande.

Ari Luusua, också han 33 år, är en stark sprinter, bland annat finsk mästare 2018, och en av Finlands bästa långloppsåkare. Något han bevisade i vintras med en imponerande femteplats i Vasaloppet och en tredjeplats i avslutande Årefjällsloppet över tio mil. Det tog honom till en i åttondeplats i totalcupen. 2019 blev han trea i Jizerská 50 och har flera placeringar i topp tio de senaste tre säsongerna.

Häromveckan berättade Luusua att han lämnade sitt tjeckiska Pro Team, Vltava Fund Ski Team. Nu är det alltså klart att det blir svenska Team Eksjöhus kommande vinter.

– Jag har alltid jobbat hårt för framgången och alltid jobbat hårt för teamet. Den inställningen tar jag med mig till Team Eksjöhus. Jag ser fram mot nästa säsong där höjdpunkterna för mig är Marcialonga, Vasaloppet och Ylläs-Levi. Jag siktar på att slå mig in på topp åtta kommande säsong och ta minst två pallplatser, säger Luusua.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...