Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Morten Eide Pedersen och Ari Luusua åker för nya Team Eksjöhus kommande säsong. FOTO: Team Eksjöhus.

Morten Eide Pedersen och Ari Luusua åker för nya Team Eksjöhus kommande säsong. FOTO: Team Eksjöhus.

Silly Season: Pedersen och Luusua åker för Team Eksjöhus

Det blir norrmannen Morten Eide Pedersen och finländaren Ari Luusua som ska stångas i herrklassen på Visma Ski Classics Pro Tour för nya svenska långloppslaget Team Eksjöhus.
Som väntat tar Eide Pedersen plats i laget och kompletteras av starke finländaren Luusua som avslutade säsongen med en tredjeplats på Årefjällsloppet.
– Målet för mig inför säsongen 2021/2022 är den gula tröjan. Så är det bara, säger Eide Pedersen i ett pressmeddelande.

När Team Nordic Athlete nu blir Team Eksjöhus, som vi skrivit om tidigare, så var det väntat att Morten Eide Pedersen skulle vara en av herråkarna. Nu blir laget med trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd som teamchef riktigt starkt på herrsidan med Finlands bästa långloppsåkare Luusua i laget bredvid norrmannen Pedersen.

33-årige Morten Eide Pedersen är en av världens bästa långloppsåkare. Han gjorde sin första säsong i Ski Classics redan 2011 och fick sitt genombrott säsongen 2014/15, då han vann klassiska Jizerská 50 och slutade på en femte plats totalt. Han har slutat topp sex de senaste sex säsongerna, något som vittnar om hans höga, jämna nivå.

Målet i Visma Ski Classics Pro Tour kommande säsong XII är solklart för norrmannen - totalsegern.

– Jag har åkt Ski Classics på hög nivå i över tio år. Något jag lärt mig är vikten av förändring och utveckling. Jag har ett stort intresse för träningslära och inför varje säsong har jag som mål att förändra mitt träningsupplägg. Jag vet vad som krävs för att hålla en hög nivå som långloppsåkare, men jag vill hela tiden utveckla mig själv och ta min åkning till nästa nivå. Det är erfarenheter jag kommer att dela med mig av i Team Eksjöhus. Målet för mig inför säsongen 2021/2022 är den gula tröjan. Så är det bara, säger Pedersen i ett pressmeddelande.

Ari Luusua, också han 33 år, är en stark sprinter, bland annat finsk mästare 2018, och en av Finlands bästa långloppsåkare. Något han bevisade i vintras med en imponerande femteplats i Vasaloppet och en tredjeplats i avslutande Årefjällsloppet över tio mil. Det tog honom till en i åttondeplats i totalcupen. 2019 blev han trea i Jizerská 50 och har flera placeringar i topp tio de senaste tre säsongerna.

Häromveckan berättade Luusua att han lämnade sitt tjeckiska Pro Team, Vltava Fund Ski Team. Nu är det alltså klart att det blir svenska Team Eksjöhus kommande vinter.

– Jag har alltid jobbat hårt för framgången och alltid jobbat hårt för teamet. Den inställningen tar jag med mig till Team Eksjöhus. Jag ser fram mot nästa säsong där höjdpunkterna för mig är Marcialonga, Vasaloppet och Ylläs-Levi. Jag siktar på att slå mig in på topp åtta kommande säsong och ta minst två pallplatser, säger Luusua.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...