Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marit Björgen gjorde en stark och uppmärksammad comeback på Vasaloppet i vintras. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Marit Björgen gjorde en stark och uppmärksammad comeback på Vasaloppet i vintras. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Hur tränade Björgen för att bli bäst i världen?

På tisdag 1 juni arrangerar Luleå tekniska universitet ett lunchseminarium kring hur Marit Björgen tränade för att bli bäst i världen. Det är Guro Ström Solli, universitetslektor i neuromedicin och rörelseveteskap vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU), som kommer berätta om Björgens träning.

Solli kommer även att ta upp speciella träningstips för kvinnliga idrottare samt möjligheter respektive begränsningar med att genomföra så kallade “case studies” av elitaktiva.

H-C Holmberg kommer att inleda seminariet och presentera forskning om hur elitidrottare tränar. Med under föreläsningen är också Joakim Abrahamsson, förre förbundskaptenen för svenska längdskidlandslaget och nuvarande verksamhetsledare för elitidrottsvänligt lärosäte vid Luleå tekniska universitet.

Föreläsningen är kostnadsfri och ges på Zoom. Du läser mer och gör anmälan här. Det är max 500 deltagare och först till kvarn gäller.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort. Det är den hittills mest omfattande v...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...