Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marit Björgen gjorde en stark och uppmärksammad comeback på Vasaloppet i vintras. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Marit Björgen gjorde en stark och uppmärksammad comeback på Vasaloppet i vintras. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Hur tränade Björgen för att bli bäst i världen?

På tisdag 1 juni arrangerar Luleå tekniska universitet ett lunchseminarium kring hur Marit Björgen tränade för att bli bäst i världen. Det är Guro Ström Solli, universitetslektor i neuromedicin och rörelseveteskap vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU), som kommer berätta om Björgens träning.

Solli kommer även att ta upp speciella träningstips för kvinnliga idrottare samt möjligheter respektive begränsningar med att genomföra så kallade “case studies” av elitaktiva.

H-C Holmberg kommer att inleda seminariet och presentera forskning om hur elitidrottare tränar. Med under föreläsningen är också Joakim Abrahamsson, förre förbundskaptenen för svenska längdskidlandslaget och nuvarande verksamhetsledare för elitidrottsvänligt lärosäte vid Luleå tekniska universitet.

Föreläsningen är kostnadsfri och ges på Zoom. Du läser mer och gör anmälan här. Det är max 500 deltagare och först till kvarn gäller.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...