Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Hanna Öberg ska lägga extra fokus på att träna tvåans växel inför OS-vintern. FOTO: Nicklas Olausson.

Hanna Öberg ska lägga extra fokus på att träna tvåans växel inför OS-vintern. FOTO: Nicklas Olausson.

Anpassad återhämtning viktig nyckel för Hanna Öberg

Efter en säsong där Hanna Öberg några gånger brottades med energibalansen är analysen klar.
– När jag tagit ut mig och pressat ut de där sista procenten på en tävling behöver jag också höja nivån på återhämtningen, säger Hanna Öberg till Längd.se.

Hanna Öberg startade säsongen mycket vasst med två segrar och en tredjeplats i finska Kontiolahti. Några fler segrar blev det inte men många starka lopp med bland annat ett silver på VM 15 kilometer med individuell start. Distansen som Hanna tog skrällguld på vid OS i PyeongChang 2018.

Efter VM så lyckades inte Öberg nå topplaceringar i Nove Mesto och Östersund. Speciellt i Östersund på världscupavslutningen så gick det tungt för Öberg då hon var långt ner i resultatlistorna. För andra säsongen i rad slutade Hanna fyra i världscupen.

Kring VM så rapporterades att energinivån var lite låg emellanåt för Hanna och slutet på världscupsäsongen blev tung.

Har du extra lång vila efter säsongen på grund av det?
– Jag skulle inte påstå att den varit extra lång. Det har varit ungefär som de senaste åren. Jag har återhämtat mig på ett bra sätt och det var välbehövligt, berättar Öberg och fortsätter;

– Jag kanske inte låg helt i energibalans varje dag under vintern. Jag var också ganska trött mentalt efter säsongen. Avslutningen på säsongen blev inte heller helt perfekt. Det har definitivt gett mig mer motivation inför det här träningsåret, att göra det ännu bättre.

Vad tar du med dig av det här för att hamna på rätt nivå framöver? Är det när det är mycket tävlingar tätt på varandra som gör att det blir tufft?
– Det är det absolut! Analysen som vi gjort är att… det inte har fattats så jättemycket. Det handlar om att jag har i vinter utvecklat min förmåga att, i vissa lopp, ta ut mig, pressa mig och ta ut de där sista procenten. Något som jag inte haft kapaciteten att kunna göra tidigare, förklarar Öberg.

– De tävlingarna har kostat mer medan jag fortsatt att återhämta mig på samma sätt som förut. När jag höjt nivån att ta ut mig mer behöver jag också höja nivån på återhämtningen. Det är det jag inte gjort, den har legat kvar på samma nivå som tidigare.

– Det handlar om att kunna anpassa återhämtningen efter hur tuff en tävling jag kört.

Vad har du gjort sedan säsongen avslutades?
– Jag har haft en jättebra viloperiod i april. Jag åkte inte skejtskidor en enda gång sedan vid hade åkt klart SM, innan vi började träna enligt plan igen. Jag sköt ingenting heller. Det var välbehövlig semester från skidskytte, konstaterar 25-åringen.

– Däremot har jag ju åkt skidor, framför allt har jag toppturat en hel del. Jag har också sprungit lite men mest återhämtat mig och få ta det lugnt. Det har varit väldigt skönt.

– Nu är vi i gång med träningen igen och det tycker jag hittills har gått bra.

Vilka detaljer jobbar du med i träningen inför OS-vintern?
– Det handlar självklart om att höja grundnivån hela tiden. En detalj jag jobbar mycket med är tekniken i tvåans växel. Jag vet att det kommer att vara backar som är långa, mer åkbackar och inte så branta på OS. Att då kunna åka på tvåans växel kommer att vara en nyckel. Det är något specifikt som jag vill förbättra den här sommaren, berättar Öberg.

Du hade ett lyckat OS förra gången. Vad rör sig i ditt huvud när du tänker på OS nu? Eller väntar du med att tänka på det?
– Jag har ju absolut god erfarenhet av att vara på ett olympiskt spel. Jag hoppas verkligen jag kan lyckas den här gången också. Det är absolut en tillgång att jag har de där OS-medaljerna i ryggsäcken redan. Det tror jag gör att jag kan slappna av på ett annat sätt en om jag inte hade haft dem.

Anpassad återhämtning efter tuffa tävlingar blir viktigt för Hanna Öberg. FOTO: Nicklas Olausson.Anpassad återhämtning efter tuffa tävlingar blir viktigt för Hanna Öberg. FOTO: Nicklas Olausson.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...