Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Gustav Nordström byter fokus från sprint till långlopp. Till kommande vinter åker Gustav Visma Ski Classics Pro Tour för estniska Team Nordic Jobs Worldwide. FOTO: Privat.

Gustav Nordström byter fokus från sprint till långlopp. Till kommande vinter åker Gustav Visma Ski Classics Pro Tour för estniska Team Nordic Jobs Worldwide. FOTO: Privat.

Silly Season: Nordström byter sprint mot långlopp – i estniskt team

32-årige Gustav Nordström har bestämt sig. Nu blir det långlopp i stället för sprint.
Gävlesonen, som i många år tävlat för Borås SK, sätter nu fokus på Visma Ski Classis Pro Tour i estniska Team Nordic Jobs Worldwide.
– Det var dags för en förändring. Den här nya satsningen ger motivation, säger Gustav till Längd.se.

Gustav Nordström har gjort ett antal världscupstarter i sprint för Sverige och bästa placeringen i världscupen är tolfteplatsen från Planica 2016. De senaste säsongerna har dock inte blivit riktigt vad Gustav tänkt sig resultatmässigt. Nu gör han som många duktiga sprintåkare gjort före honom – styr om satsningen mot långlopp och Visma Ski Classics.

– När jag såg att Team Nordic Jobs Worldwide sökte åkare så tog jag kontakt med dem. Jag fick direkt en bra dialog med deras teamchef Mart Kevin Põlluste. Planen är att åka alla lopp i Pro Touren till vintern, berättar Gustav.

Blir det stora förändringar i träningen nu då?
– Visst blir det en del skillnad men jag ska nog inte göra alltför stora ändringar för snabbt och bara staka på träning och riskera skador. Det viktiga för mig blir att hitta mitt sätt, säger Nordström.

Även om Gustav har sina största meriter som sprinter så har det även blivit en del långloppsstarter genom åren. Redan 2012 åkte han Vasaloppet och blev 33:a. Samma år vann han även 7-mila på rekordtid och Dundret Runt som är fem mil har han åkt ett antal gånger. 2016 spurtade han om segern med Marcus Hellner men fick ge sig med några centimeter.

Kommer vi få se dig slåss om sprintpoängen i Pro Touren i vinter?
– Det är något vi pratat om. Jag är beredd att satsa på att ta poäng vid spurtpriserna om laget vill det på vissa lopp. Däremot vill jag inte det på Vasaloppet. Det är ju en dröm sedan jag gick på skidgymnasiet i Mora att ligga med i klungan och åka bra på Vasan.

I våras tog Gustav examen och är utbildad civilingenjör i industriell ekonomi.

– Nu söker jag jobb. Jag vill gärna hitta ett deltidsjobb som kan bli heltid sedan efter skidkarriären men det verkar inte helt lätt, konstaterar Nordström.

Nordström har studerat i Umeå och bor kvar där. I Umeå kan han få bra sparring på träningarna av Team Ramuddens Johannes Eklöf som gjorde en mycket stark säsong i Visma Ski Classics i vintras där han blev elva i totalen.

Mart Kevin Põlluste som är både åkare och teamchef i Team Nordic Jobs Worldwide är glad att ha rekryterat Gustav till teamet. I våras gick teamet ut med att man sökte åkare och intresset var mycket stort.

– Vi fick ett 50-tal ansökningar. Några med coola videos och andra med Power Point presentationer. Vi är verkligen glada för intresset och att vi kan stärka teamet till säsong XI. Målet är att vi ska vara topp tio i lagtävlingen, säger Põlluste och fortsätter;

– Vi kommer inom kort att avslöja ytterligare tre nya åkare, två från Sverige och en från Finland.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...