Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det blir inte något fluorförbudet i längdåkning kommande vinter. Det beslutade FIS idag. Så landslagets vallatrailer kommer fortsatt att innehålla fluorprodukter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Det blir inte något fluorförbudet i längdåkning kommande vinter. Det beslutade FIS idag. Så landslagets vallatrailer kommer fortsatt att innehålla fluorprodukter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Fluorförbudet skjuts upp igen

I dag har internationella skidförbundet, FIS, beslutat att skjuta upp fluorförbudet, för andra gången. Internationella skidskytteförbundet (IBU) har dock beslutat att införa ett förbud för fluorprodukter med C8 fluorcarbon/PFOA på alla IBU-tävlingar från kommande säsong.

Hösten 2019 tog FIS council beslut om att införa fluorförbud som skulle gälla från säsongen 2020-2021. När det under förra året visade sig att man inte fick fram ett fungerande testinstrument så sköts förbudet fram. Tanken var då att det skulle införas till den kommande säsongen 2021-2022.

Nu blir det inte något förbud till vinter heller. Det beslutade FIS idag.

Så här skriver FIS på sin sajt under tisdagskvällen:
”Den fullständiga implementeringen av en Fluor Tracker som omedelbart upptäcker förekomsten av fluor på skidor skjuts upp till efter säsongen 2021/2022. Under den följande säsongen kommer enheten att testas ytterligare, utan påföljd. Implementeringsprocessen kunde tyvärr inte testas fullt ut under den senaste säsongen på grund av pandemisituationen. Rapporter om nästa steg i utvecklingen kommer att förberedas för FIS council hösten 2021.”

När vi pratade med landslagets vallachef Petter Myhlback i mitten på april så sa han så här angående ett kommande fluorförbud:

– Jag tror det ligger ganska långt bort i tiden innan det är något som fungerar i samband med tävlingar. Jag är skeptisk till att det ska kunna genomföras till vintern. Då måste det hända otroligt mycket de närmaste veckorna.

Under tisdagen meddelade dock Internationella skidskytteförbundets (IBU) att man förbjuder vallor med C8 fluorcarbon/PFOA på alla IBU-tävlingar från kommande säsong. Lågfluor C6-produkter får dock fortfarande användas.

Så här skriver IBU på sin sajt under tisdagen:
”För att genomföra förbudet så måste alla nationsförbund och vallaföretag som är ackrediterade för ett IBU-evenemang underteckna en deklaration om att deras lag och personal som deltar i IBU-evenemang kommer att följa IBU-reglerna och EU/ECHA-reglerna. Deltagande i ett evenemang utan föregående samtycke är inte tillåtet.”

Införandet av en Fluor Tracker som omedelbart upptäcker fluor skjuter dock IBU på till efter säsongen 2021/2022 precis som FIS.

”IBU står fast vid att introducera ett totalt fluorförbud och utveckla testmetoder som garanterar fluorfria tävlingar i framtiden”, skriver IBU på sin sajt.

 

Senaste nyheterna